1. Pitanje broj: #138500

  Postovanje, zadnih mesec dana pritisak mi je 86 sa 55, nekad bude i 77 sa 55, neko kaze da je to normalno za ovo vreme, pa me zanima da li to moze biti nesto ozbiljno i da li trba da odem kod doktora. Hvala

  Odgovoreno: 10. 07. 2015.
  • Poštovana,
   Vrednost krvnog pritiska je promenjiva i podložna je uticaju kako spoljašnjih faktora okoline tako i unutrašnjih faktora samog organizma.
   "normalna" vrednost krvnog pritiska iznosi oko 120/80 mmhg, ali što su normalne vrednosti krvnog pritiska za jednu osobu ne moraju biti normalne vrednosti krvnog pritiska za drugu osobu istog pola i starosti.
   vrednosti krvnog pritiska koje ste vi naveli, su nešto niže, ali ne moraju ukazivati na patološko stanje. Obično osobe ženskog pola, vigilnije građe imaju "normalne" vrednosti koje se kreću oko 90/60 mmhg.
   savetujem vam povećan unos tečnosti tokom toplih dana (poželjno mineralna negazirana voda) . Ukoliko se niže vrednosti budu i dalje održavale, a vi budete imali tegobe u smislu opšte malaksalosti, pospanosti isl, savetujem vam da se javite na pregled.

   Pozdrav

Ostavite komentar