1. Pitanje broj: #137860

  Pozdrav, juce kad sam se kupao slucajno sam napipao kao neku bradavicu u unutrasnjosti rektuma, citao sam malo po internetu pa sam se uplasio da moze da bude polip, koji ako se ne odrastani moze da bude opasan. . . Nisam primetio nikad krv u stolici. . . Hteo sam da se javim svom doktoru opste prakse, ali znam da ce me poslati kod specijaliste i verovatno cu morati raditi kolonoskopiju a to je odvratno. . . Hteo sam da vas pitam da li to moze da bude hemoroid? Hvala

  Odgovoreno: 11. 07. 2015.
  • Poštovani,
   Problem koji ste naveli treba shvatiti ozbiljno i dijagnozu ne treba postavljati na osnovu internet pretrage. Promena koju ste opisali mogla bi odgovarati hemoroidu, polipu isl.
   takođe, želim da vam napomenem da krv u stolici ne mora biti uvek vidljiva okom, te da postoje testovi koji se rade da bi se utvrdilo postojanje iste, a nisu invazivni. Dovoljno je da se samo da uzorak stolice na test okultnog krvarenja.
   ugrubo sled pretraga koje bi trebalo izvršiti bi bili:
   lab analize (kompletna krvna slika, serumsko gvožđe, feritin)
   pregled stolice na okultno krvarenje
   uz pregled abdomena
   pregled hirurga proktologa (napomena gleda se završni de debelog creva) , pregled je neprijatan, kratko traje ali nijee i bolan.
   na osnovu dobijenih rezultata hirurg će dalje odlučiti da li je potrebno uraditi kolonoskopiju (pregled jeste neprijatan ali se može uraditi u opštoj anesteziji) .
   u svakom slučaju, savet bi bio da se javite lekaru radi dalje dijagnostike.
   Pozdrav

Ostavite komentar