1. Pitanje broj: #136741

    Dobar dan. Moje ime je darinka. Majka sam jednog m koji ima 27 meseci. Pre par dana sam iza uha primetila da ima malenu tvrdu kvrzicu. Naime, kada sam otisla kod pedijatra koja ga je pregledala ustanovila je da ima jos dve na preponama. Rekla je da su to limfni cvorovi. Prepisala mu je panklav sirup da pije 10 dana i da posle toga dodjemo na kontrolu. Mene zanima zasto se limfni cvorovi povecavaju i da li njihovo povecavanje prouzrokuje neka opasna bolest ili je to samo obicna bezazlena infekcija. . . Hvala unapred

    Odgovoreno: 15. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Limfni čvorovi predstavljaju deo limfnog sistema čija je jedna od glavnih uloga odbrana organizma od infekcija.
      u limfni sistem sem limfnih čvorova spadaju još koštana srž, tymus (grudna žlezda) , slezina, krajnici, slepo crevo, pajerove ploče. Ovaj sistem stvara b i t limfocite, odnosno vrstu krvnih ćelija pomoću kojih se organizam brani od infekcije.
      kako se u predelu glave i vrata nalazi 1/3 od ukupnog broja limfnih čvorova u organizmu, prisutvo bilo kakve respiratorne infekcije, koje su česte u dečijem uzrastu, će uzrokovati uvećanje limfnih čvorova na vratu. Na taj način se organizam brani i pokušava da zaustavi dalje širenje infekcije. Znači, to je normalna reakcija organizma.
      ukoliko se po završetku antibiotske terapije i dalje održavaju uvećani limfni čvorovi, nepohodna su dalja ispitivanja.
      Pozdrav

Ostavite komentar