1. Pitanje broj: #49446

    Poštovani, obraćam vam se za savjet. Od početka 2009-e godine imala sam česte napade intenzivnog kašlja bez iskašljavanja. Porodični ljekar i pulmolog su me liječili kompeksom antibiotika (u trajanju od mjesec i po) a kašalj je spontano nestao u proljeće bez ikakve terapije. U isto vrijeme, počela mi je i opadati kosa u pečatima (alopecia areata) te su mi se javile i svakodnevne glavobolje i otežano kognitivno djelovanje. Kosa mi s vremenom ponovo i raste ali mi i ponovo opada, odprilike u periodima kada mi padne imunitet, tada mi se i ponovo javi kašalj. Za probleme sa pamćenjem i koncentracijom mi puno pomaže omega tri a drugi simptomi još nisu pod kontrolom. Zbog porodične istorije, porodični ljekar sumnja na autoimune bolesti a pulmolog na neku specifičnu alergiju. Molim vas da me posavjetujete kome da se dalje obratim jer svi nalazi koje sam radila su jako dobri (krvna slika, nivo hormona, reuma faktor, crp, rentgen sinusa, zuba i pluća, magnet hipofize, vidni i slušni evocirani potencijali) a moji simptomi se više pogoršavaju i otežavaju mi svakodnevni život. Također osjećam i strašan zamor, te bolove u predjelu srca koji se pojačavaju prilikom napora. Mnogo vam hvala na vremenu

    Odgovoreno: 05. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Potrebno je ispitati imunološko stanje organizma, prisustvo virusa, plućnu funkciju i stanje srca i pluća. Na osnovu snimka pluća i srca može se početi da diferencijalnom dijagnozom i eliminacijom bolesti na koje su već i posumljali vaši lekari.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #49446

    • Želim da vam se zahvalim na vremenu i trudu da mi odgovorite na pitanje. U međuvremenu sam prebolila i perikarditis pa se sada sumnja na sistemski lupus. Problem je jedino što imunolog ne želi da me primi na detaljne pretrage jer su mi krvni nalazi odlični, pa po njegovom nisam kandidat za imunološke bolesti. Molila bih vas, ako možete da mi preporučite neku ordinaciju u kojoj se rade opsežni alergo testovi da makar raščistim sumnju na alergiju. Još jednom, mnogo vam hvala.

Ostavite komentar