1. Pitanje broj: #167833

    Postovani, u poslednje vreme (prethodne 2 nedelje) sam imala jaku upalu grla, Tesko mi je bilo da spavam i osecala sam se poprilicno nervozno i anksiozno. Upalu grla je pratila i povremena knedla u grlu koja je stvarala dodatni osecaj neprijatnosti. Sada je upala grla prosla. Knedla se pojavi ponekada ali sve u svemu stanje je bolje. Ovih dana osecam neprijatni osecaj treperenja u grudima koji idu ka grlu. I naravno hvata me blaga panika da se knedla ponovo jer mi je jako neprijatno da obavljam regularne dnevne aktivnosti. Desilo mi se da dve noci nisam mogla ni lepo da spavam od tog osecaja. Sto se tice srcanog rada, nosim fitnes narukvicu i krece se uglavnom izmedju 60-100. Mozete li mi objasniti za ta treperenja i osecaje napetosti kako ih mogu umiriti,

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Tegobe koje navodite mogu biti uzrokovane različitim faktorima, a s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo, moguće da je to uzrok Vaših tegoba. 

      Kod napada panike, vrlo je važno prepoznati simptome i obavestiti okolinu. Mogu se javiti kratak dah ili gubitak daha (osećaj gušenja), preznojavanje, hladni ekstremiteti (ruke i noge), muka, povraćanje, vrtoglavica i slično. 

      Jako je važno da prilikom napada panike duboko dišete i fokusirate se na pozitine misli i lepe stvari, i pokušate da se umirite.

      Ukoliko imate nekih psiholoških ili emocionalnih tegoba koje mogu da Vas dovedu do napada panike, važno je da situacije koje Vam izazivaju ovakve tegobe IZBEGAVATE. Kada ne postoji razlog za napad panike, naravno da do njega neće ni doći. 

      Takođe, važno je da sa osobom/ osobama od poverenja razgovarate o Vašoj situaciji, jer će Vam možda pomoći. Razgovaraje o svojim emocijama, svojim problemima i trenucima koji su teški za Vas. Ukoliko mislite da nemate s kim da razgovarate, pokušajte da kontaktirate stručnu osobu - psihologa. Ovo stanje koje se Vama dešava je jako često, i treba podeliti sa okolinom jer je vrlo moguće da se neko iz VAše okoline s time suočo, i možda Vam može pomoći da se i Vi s time suočite. 

      Takođe, savetovala bih da kada se cela ova vanredna situacija završi, da se obratite Vašem lekaru opšte prakse kako biste proverili vašu štitnu žlezdu, jer ona može dovesti to tog osećaja knedle u grlu. Potrebno je proveriti sledeće analize: fT3, fT4, TSH, anti TPO antitela, anti Tg antitela. Knedla u grlu udružena sa još nekim simptomima kao što su promene raspoloženja, promene u telesnoj težini, suva koža i kosa, krhki nokti, promene u menstrualnom ciklusu i slično mogu ukazivati na poremečaj hormona štitne žlezde. 

      Na sledećem linku možete pronaći neke smernice koje Vam mogu olakšati situaciju: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-a-panic-attack#practice-mindfulness

       

      Nadam se da sam bila od pomoći, ukoliko budete imali još neka pitanja, budite slobodni da pitate.

      Pozdrav

      dr Magdalena Nikolić

Ostavite komentar