1. Pitanje broj: #167572

    Postovani, vec mesec dana ujutru kada izduvam nos primetim krv na maramici. Poslednjih par dana to se desava i predvece i u toku dana, cini mi se da je kolicina krvi sve veca. Uz to, isto poslednjih mesec dana mi se lice upalilo u vidu akni koje nikada nisam imala u toj meri. Vrat i obrazi krupnije akne, celo sitnije. Inace sam pre 2 meseca ostavila cigarete i uz to prestala da konzumiram kafu, alkohol, belo brasno, secer, nezdrave biljne masti, hranim se raznovrsno i zdravo, poslednjih mesec dana bez zivotinjskih proizvoda. Takodje konzumiram ulje crnog kima radi jacanja imuniteta poslednjih mesec dana. U nekim stresnim situacijama na poslu osetim opstu malaksalost. Svakako planiram da zakazem pregled, ali bih sacekala da prodje pandemija korona virusa.

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Što se tiče krvi iz nosa, trebalo bi da se javite specijalisti ORL kako bi se uradio adekvatan pregled nosnih šupljina. 

      Akne mogu ukazivati na neki hormonski poremećaj a uz malaksalost, najbolje bi bilo da proverite parametre krvne slike, polne hormone i hormone štitne žlezde, pa je najbolje javiti se endokrinologu, naravno kada se situacija sa korona virusom završi. Do tada, hvala što ostajete kod kuće.

      Možete uzimati suplemente vitamina c i vitamina d, oni možda mogu da Vam povrate snagu. 

      Pozdrav

      dr M.Nikolić

Komentari na pitanje: #167572

    • Zaboravila sam da napisem, 29 godina imam. Nekad bude tamno crvenih ugrusaka, nekad svetlo crvena sluzava tecnost. Takodje i menstruacija mi kasni evo vec nedelju dana, sto se ranije nije desavalo. Ne postoji mogucnost trudnoce, i nemam pred menstrualne simptome. Poslednjih mesec dana sam pod velikim stresom na poslu, plus naravno strah od covida, verujem da je i to uticalo. Vec pijem vitamin C, cink, selen, ulje divljeg origana, ulje crnog kima. Pocela sam i peruansku maku da pijem a sa uljem crnog kima cu napraviti pauzu, popila sam 3 bocice, plasim se da nije ono izazvalo poremecaj hormona, postoji li ta mogucnost? Hvala beskrajno i Dr Teodori i Dr Magdaleni.

    • Dr Teodora Božanić 02. 04. 2020.

      Krv iz nosa, da li je svetlo crvena ili ima i ugruske. Izbacivanje zivotinjskih namirnica iz ishrane je izbacivanje proteina koje organizam koristi, tu spadaju proteini za zgrusavanje krvi, dakle moze biti reakcija. Akne su upala svih slojeva koze i vezano je za hormone, takodje bitno je koje ste starosti. Vitamin C je izuzetno koristan a moguce da ukoliko povecate unos biljaka bogatih proteinima kao sto je soja i sve mahunarke dodje do laganog oporavka od akni i njihovog trajnog nestanka,jer i horkoni su proteini. Srdacan pozdrav i sve najbolje Dr Teodora Bozanic

Ostavite komentar