1. Pitanje broj: #166797

    Postovani, imam 29 godina. vec 6 mj imam problema sa stomakom. Prvih 7 dana sam imala mucninu i povracanje. Onda se pojavila uzasna nadutost kao da se zrak zadrzava u zelucu i oko pupka. Nekad me zaboli i ispod desnog rebra i kao da nesto u stomaku zatreperi. Radila sam nalaze krvne slike koji su uredni. Onda sam uradila uzv abdomena i takodjer sve ok. Na gastroskopiji mi je dijagnoza. Mala hiatusgleithernie i blagi gastritis C. Uzeli su mi uzorak ( biopsiju) za helikobakteriju i celijakiju i to je negativno, pa sam radila izdisajni test koji je pokazao da imam intoleranciju na laktozu. Uzimam enzim laktaze ali ja i dalje imam uzasnu nadutost i nekad jako glasno krcanje crijeva. A ako nemam nadutost onda imam mucninu. Da li bi trebala jos neki nalaz raditi i da li su ovo i simptomi kandide mozda u zelucu ili crijevima. Proljev nemam. Lp

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovana,

      Hiatus hernia i hronični gastritis mogu prouzrokovati nelagodnost u stomaku, nadimanje, podrigivanje, gorušicu pa i bol. 

      Što se tiče intolerancije na laktozu, najbolje bi bilo da izbegavate hranu koja Vam smeta, jer tako možete biti sigurni da nećete imati tegobe. 

      Što se tiče kandide, možete uraditi nalaz stolice na kandidu i crevne parazite i tako isključiti i njih kao uzročnike. 

      Ukoliko imate neizdržive tegobe, probajte Controloc tbl a 40mg, 1x1 ujujtru, ukoliko niste alergični na ovaj lek ili na neku supstancu ovog leka. 

      Preporučuje se i higijensko-dijetetski režim, izbegavanje gaziranih i alkohilnih pića, slatkiša, testa, peciva i vruće hrane. Sve to može provocirati vašu muku i nadutost. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar