1. Pitanje broj: #164614

    Poštovani rođena sam 1962 godine i od detinjstva bolujem od hemoroida.Veliku nuždu vršim svaku 2 dan i ceo život imam problem sa tim delom tela. Radila sam kolonoskopiju 2003 godine i rezultati su bili odlični.Otac mi je bolovao od raka debelog creva. Da li sam visoko ugrožena od ove bolesti i jel mi baš hitna kolonoskopija ili mogu još malo da odložim ponovnu jer je prva bila pakao. Inače težina mi je savršena i zdravo se hranim, ne pušim takođe. Da li to što ceo život muku mučim sa hemorioidima i pražnjenjem debelog creva i kad se doda da je otac bolovao da li sam u najrizičnijoj grupi. Pozdtav

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana,

      Hemoroidi nisu povezani sa karcinomom debelog creva, postoje neki drugi faktori rizika koji mogu učestvovati u patogenezi karcinoma debelog creva: način ishrane, stres, konzumiranje cigareta, alkohola i kafe i drugo. 

      S obzirom da imate pozitivnu porodičnu anamnezu za ovaj karcinom, poželjno je da Vašeg lekare opšte prakse obavestite o ovoj informaciji, kako bi Vas dalje uputio nadležnom gastreoenterologu. 

      Postoji test na fekalno okultno krvarenje  koji može ukazati na mala krvarenja u debelom crevu ( ne iz hemoroida) koja mogu imati poreklo od karcinoma. To bi bio korak pred samu kolonskopiju, ukoliko je indikuje specijalista gastroenterolog. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar