1. Pitanje broj: #13898

    Poštovani,
    posle saobraćajnog udesa nalaz MR je sledeći - ispravljena je fiz. lordoza vratne kičme sa statičkom nestabilnošću segmenta C3-C7, redukcijom prednjeg likvorskog prostora u istom nivou. C4-C5 prostor je relativno očuvane visine, disk je degenerisan sa znacima cirkularne dorzalne protuzije, izrazenije levo foraminalno sa lakom redukcijom prednjeg likvorskog prostora bez značajnijih kompresivnih efekata. AP dijametar spinalnog kanala je 11 mm. Desni foramen je slobodan, a levi sužen do granične vrednosti, dominantno diskogeno. C5-C6 IV prostor je relativno očuvane visine, uočava se cirkularna dorzalna protuzija diska sa umerenom kompresijom spinalnog kanala i suženjem AP dijametra na 10 mm. Desni foramen je slobodan, a levi lako sužen bez kompresije radiksa. C6-C7 dominantni nivo, lako je snižen, disk je degenerisan, sa znacima široke cirkularne dorzalne protuzije, kompresijom spinalnog kanala sa suženjem AP dijametra na 7 mm, bez sigurnih znakova kompresije mijelona. Levi IV foramen je stenoziran sa smanjenjem širine na svega 2-3 mm, dominanatno diskogene etiologije. Desni foramen je slobobdan.
    Primala sam Manitol u bolnici i bila u banji na rehabilitaciji 35 dana. I dalje imam bolove i trnjenje na levoj strani i niz levu ruku.
    Pošto je pokrenut sudski postupak, molim Vas da mi kažete da li se ova povreda smatra kao laka ili teža telesna povreda i da li trnjenje i bol mogu da prestanu uz samo fizikalne tretmane, jer se neurohirurg još uvek ne odlučuje za operaciju.
    Molim za malo opširniji odgovor.
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 09. 11. 2008.
    • Ukoliko se dokaže da ranje nisteimali probleme sa vratom ili ruko, te da na rentgen snimku vratne kičme ne postoje deformacije koštanih delova pršljena, pogotovu terminalnih ploča, onda se postojanje više diskprotruzija na vašoj kičmi može dovesti u vezu sa povredom. Bez obzira na to, za sada imate samo nadražajne tegobe iz vratnih živaca-trnjenje , a ne i slabost šake ili ruke, pa su vaše globalne funkcije i radna sposobnost većim delom očuvane.Otud se vaša povreda kvalifikuje kao laka telesna povreda i kolege neurohirurzi spravom ne pristupaju operaciji

Ostavite komentar