1. Pitanje broj: #46691

    Poštovani, imam 30 god. Pre mesec ipo dana mi se sasvim iznenada (po prvi put u životu) desilo da jednog dana kao i obično krenula na posao a onda odjednom kao da mi se taj put na trenutke činio nepoznat, kao da nisam mogla da se u momentima setim otkud ja tu i tako slično. . . Obzirom da sam paničar, to me je odmah uplašilo ali to se nastavilo. . . Nisam mogla da se setim nekih stvari iz bliske prošlosti (npr. Predhdnog dana i sl) a onda kad se bolje zamislim setim se. . . I zbog toga sam se javila lekaru koji me je prvo poslao kad psihijatra, koji me je dalje uputio na eeg i mr. Eeg je ukazivao na teta disfunkciju frontotemporalnih i parijetalnih regiona obostrano sa akcentuacijom desno. Onda sam uradila mr i nalaz je da desno i temporoparijetalno vidi se manja fokalna kortiko-subkortikalna lezija desne temporoparijetalne regije koja može odgovarati nalazu kavernoma sa znacima akutizacije. Odatle sam otišla kod neurologa koji mi je dala tegretol i tegobe koje sam imala su prestale nakon 4-5 dana ali rečeno je da ga i dalje pijem. (od tada do danas nisam imala takve probleme) otišla sam kod neurohirurga koji mi je predložio operaciju kavernoma. Tražio je detaljniji nalaz neurologa epileptologa o fokusu napada jer u zavisnosti od toga od operacije se može očekivati ako je neposredna okolina kavernoma fukus i izlečenje "epilepsije", u protivnom se samo prevenira eventualno brutalnije krvarenje koje kod kavernoma nije isključeno. Taj pregled kod neurologa još nisam imala. . . Moje pitanje je: -kakve posledice operacije mogu da očekujem? (inače, rekli su da je to verovatno urožen kavernom) -koliko traje oporavak? -da li je to sigurno epilepsija? Imam ja još milion pitanja ali dosta je i ovo. . . Unapred zahvalna vanja

    Odgovoreno: 28. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Vaši lekari imaju mnogo više informacija o vašoj bolesti od nas i zato će vam na konkretna pitanja bolje odgovoriti. O konkretnim rizicima morate pričati sa neurohirurgom koji vam je predložio operaciju. Rizici zavise najviše od tačne lokalizacije kavernoma i teško ih je proceniti bez uvida u mr snimak. Inače operacija kavernoma je rutinska operacija i u velikoj većini slučajeva ne ostavlja nikakve komplikacije. Što se tiče izlečenja epilepsije neurohirurg vam je to već objasnio. Potrebna je saradnja epileptologa. Više o kavernomima sam pisao na sajtu www. Neurohirurgija. In. Rs.
      Pozdrav

Ostavite komentar