1. Pitanje broj: #46259

    Postovani, otac je pre 18 god operisao tumor na mozgu koji je bio neurinom acusticusa i posle toga je normalno ziveo i radio. Sada ima 59 god i u aprilu ove god je ponovo operisan od recidiva istog (18 god. Nakon prve operacije) . Ovih dana je opet bio na mr, pa vas molim da mi nalaze rastumacite i kazete sta nas ceka. Kao laik bih rekla da su rezultati zabrinjavajuci. "uocava se prisustvo recidivantnog tumora u podrucju levog prontocerebralong ugla cisticno solidnog izgleda sa prisustvom intrakanalikularne i masivne ekstrakanalikularne komponente koja znacajno potiskuje mozdano stablo - bocni deo ponsa i produzenu mozdinu uz kompresivni efekat i deformaciju iv mozdane komore ali bez posledicnog razvoja hidrocevalusa. Promer u prednje zadnjoj dimenziji iznosi 35mm, au poprecnoj 3, 2mm. Promer recidivantnog tumora u gornje donjoj dimenziji 41mm. U centrumu semiovale i koroni radijati obostrano subkortikalno se uocava prisustvo veceg broja mrljastih promena povisenog intenziteta signala u flair sekvenciji, mikrovaskularne ishemijske prirode. " sada oseca blage vrtoglavice i ponekad glavobolju. Vidim da tumor prilicno brzo raste. Da li moze da prestane sa rastom? Kako da sprecimo uzrok njegovog stvaranja? Hvala!

    Odgovoreno: 24. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Neurinomi su benigni tumori i uglavnom sporo rastu i mogu se potpuno odstraniti. U nekim slučajevima mogu postati agresivni i to se vidi na patohistološkom nalazu i po tome što brzo recidivraju i rastu. Tumor je opet velik, ali mislim da ste jednu dimenziju pogrešno prepisali. U nekim slučajevima pored operacije se uključuje i neki oblik zračenja. Više podataka, potrebnih da se predloži lečenje i da prognoza, ima samo njegov neurohirurg. Inače o ovim neurinomima sam više pisao na sajtu www. Neurohirurgija. In. Rs
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #46259

    • U pravu ste doktore, napisala sam pogresnu dimeziju. Tacna je 32mm. Citala sam jos ranije sve sa onog sajta sto ste preporucili (i skoro sve sto sam mogla naci na internetu o tome). Imam nekih podpitanja, ali necu vas sada zamarati time, vec cu biti slobodna da se javim posle razgovora sa neurohirurgom u cetvrtak. Svako dobro vam zelim.

Ostavite komentar