1. Pitanje broj: #41942

    Postovani, otac je prije mjesec dana imao operaciju na mozgu. Sa nase neurologije je upucen na vas klinicki centar gdje je i izvrsena operacija. Dijagnoza je thalamomesencephalic. L. Sin. (oligoastrocytoma who gr. Ii) . Interesuje me, sta je to zapravo i s obzirom da se sada nalazi na onkoloskoj klinici, takodje u beogradu, da li terapije zracenja mogu pomoci? Hvala, pozdrav!

    Odgovoreno: 10. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Ovo je vrsta tumora koji spada u gliome. Tokom rasta on priska nervno tkivo, ali i ga i prožima (infiltriše) . Prognoza zavisi od samog tumora i njegove sposobnosti da postaje maligniji nakupljanjem grešaka u svojim genima, lokalizacije tumora (u ovom slučaju se radi o hirurški nezgodnoj lokalizaciji) , stepena odstranjenja tumora, kvaliteta postoperativnog lečenja (na rvom mestu da li je zračen pacijent i sa kojom dozom) ,. . .
      budući da se operacijm ne odstranjuju sve ćelije tumora i da se radi o gradusu ii zračenje se preporučuje i sa nji su bolji rezultati nego samo sa operacijom. Više o ovim tumorima sam pisao na sajtu www. Neurohirurgija. In. Rs u delu o tumorima mozga.
      Pozdrav

Ostavite komentar