1. Pitanje broj: #34569

    Poštovani,
    Koliki je r izik od kavernoma, tj. Kavernoznog angioma talamo-mezencefaličnog područja desno (u talamo-me- yencefalnom području desno uočava se fokalna lezija poprečnog promera 7 mm, koja se medijalno utiskuje u desni nukleus ruber-pretežno je smeštena u pars kompakti supstancije nigre, koja ne pokazuje povećanje za premine u odnosu na prethodni mri i mra endokranijuma od oktobra 2008-e g.) uz multifokalne mikrovas kularne ishemijske promene supratentorijalne bele ma- se (u centrumu semiovale i koroni radijati obostrano)? Čuo sam da se u inostranstvu, pa i u sloveniji, endokranijalni kavernomi uspešno uklanja- ju bez klasičnog hirurškog pristupa (koji bi inače si- gurno doveo do velikih oštećenja endokranijuma a što bi rezultiralo izvesnim i značajnim postoperativ- nim invaliditetom) , pomoću radio ili svetlosnih talasa. Da li se time iko bavi kod nas i da li znate ko je u tome najbolji, u pogledu stručnosti i iskustva, na polju. Mislim naravno da će te me uputiti na stručnjaka koji to radi rutinski uz najmanji rizik, a ne na nekoga koji bi se učio na pacijentu. Čuo sam da su u Rusiji, trenutno, neurohirurgiju doveli do do sada neslućenih rezultata i da predstavljaju sam vrh savremene neurohirurgije. Takođe Vas molim da mi iskažete svoje stručno mišljenje da li, obzirom da se pomenuti kavernom nije uvećao za proteklih devet meseci, ga uopšte treba dirati? Napominjem da pacijent- konja o kojoj se radi, ima nizak kp, a inače ima ulkus duodeni koji drži pod kontrolom, kao i nespecifičnu autoimunu hipotireozu (nije hashimoto) koju reguliše tivoralom.
    Unapred hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 28. 07. 2009.
    • Poštovani,
      O kavernomu smo već nekoliko puta pisali na ovom sajtu. Takođe o njemu možete pročitati detaljnije na sajtu www.neurohirurgija.in.rs. Lokalizacija kavernoma, kod pacijentkinje, je rizična za operaciju i potavlja se pitanje da li je operisati pogotovo što ima i druge bolesti. Kavernom kod nje je mali i mislim da ne vrši velik pritisak na okolne strukture. Prava indikacija za operaciju bi verovatno bilo ponavljano krvarenje. Naravno na osnovu onoga to ste napisali ne mogu detaljnije da se izjasnim o potrebi za peracijom i o riziku od nje. Kavernomi nisu baš pogodni za lečenje zračenjem uključujući i gama knife.
      Pozdrav

    • Postovani mozete li mi odgovorit, imam kavernom veličine 4mm a otkrila sam prije 4god. Kavernom se nalazi u potiljku glave tačno u u glavnom krvotoku koji je povezan sa kičmom i mozgom. Doktori su mi rekli da je rizicna operacija i nista se ne može uradit. Nemam nikakvu terapiju osim što moram godisnje raditi MR. Da li mi moze neko neki savjet dat prirodnim putem, da lí se može kako uklonit. Imam i glavobolju, a to je kazu od migrene. I šta da ja radim dalje a imam 35 god.?

    • Ja sam upravo zavrsio sa gama zahvatom. Imao sam slicnih problema. Ako vas sta zanima, javite se slobodno.

    • Pitanje se odnosilo na mogućnosti lečenja konstatovanog kavernoma neoperativnim putem, ob- zirom na lokalizaciju istog i rizik od operativnog zahvata, te o mogućnostima lečenja pomoću zrače- nja određenim svetlosnim zracima i gde se to radi kao i o mogućnostima lečenja u rusiji i njihovim rezultatima na ovom polju bilo u neoperativnom pristupu, bilo u operativnom prisustvu, obzirom da isti rade najsloženije mikrohirurške zahvate u toj oblasti prilikom hirurškog lečenja drugih bolesti i stanja (epilepsije i sl.) . Takođe, pitali smo vas gde se lečenje kavernoma neoperativnim pristupom (svetlosni zraci, gama zraci, radio talasi) radi u sloveniji, odnosno u susednimm zemljama, pa evo i da proširimo pitanje: "gde se neoperativno lečenje kavernoma najuspešnije radi u evropi, a gde najuspešnije operativnim putem, takođe u evropi? "vi ste, verovatno, više upućeni od nas običnih građa- na, obzirom i da pratite usko stručnu literatu- ru i inovacije, kao i dostignuća u oblasti neuro- hirurgije! Nadamo se da ćemo dobiti potpun od- govor na naša pitanja: gde se radi, ko radi, ko ima najbolje rezultate uz najmanji rizik. Nada- mo se vašem razumevanju i odgovoru, jer smo, za razliku od vašeg prethodnog, dosta šturog i nepotpunog odgovora, od jednog vašeg kolege, profesora, koji nije iz vašeg mesta, prilikom pregleda, dobili odgovor u vidu konstatacije da je eto, moja supruga srećna što ima kavernom na desnoj a ne na levoj strani, jer bi u suprotnom dobila epilepsiju, te da je dobro što ima nizak kp, te da treba da se ne izlaže suncu i visokoj toploti, kao ni intezivnom fizičkom radu, a na pitanje moje supruge šta bi se desilo ukoliko bi to propuštanje kapilara bilo veće i kada bi došlo do većeg krvavljenja, odgovorio joj je da bi joj u tom slu- čaju sam bog bio u pomoć! ! ! Zbog toga vas i pitamo, obzirom da živimo u severnom delu srbije (ap vojvodini) , da nam, bez ikakve lekarske sujete koje nažalost ima mnogo među lekarima, kažete, odnosno preporu- čite, gde da se javimo na hirurško zbrinjavanje ukoliko bi, nedaj bože, došlo do većeg krvavljenja i povećanja tog kavernoma i ži- votne ugroženosti moje supruge? Da li na neurohiršku kliniku vma ili na neurohirur- šku kliniku kc srbije? Još jednom vam hvala na utrošenom vreme- nu i ukazanoj pažnji i spremnosti da nam svo- jim stručnim odgovorom pomognete! Sa poštovanjem! Vojin r. Pejin, dipl. Pravnik

Ostavite komentar