1. Pitanje broj: #34192

    Poštovani dr.,
    Molim Vas za odgovor na par pitanja, moj suprug je 14 jula imao operaciju makroadenoma na hipofizi, prolaktin mu je bio oko 5000 a hormon rasta 1070 konstatovana mu je akromegalija. Adenom su mu otklonili, prolaktin je nakon operacije spao na 226 dok hormon rasta neznatno, na 790. To je nešto ukratko, mene interesuju sledeće stvari. Tufer iz nosa su mu izvadili dan nakon operacije, i od tad iz nosa mu curi sluz crveno braon boje, tj. već 4 dana. Uznemirena sam jer doktor koji ga je operisao bukvalno i ne dolazi da ga obiđe, osim što mu je dežurni lekar sa čuđenjem rekao da je to curenje trebalo već da se zaustavi. Koliko ustvari treba da bude to curenje i kakve sadržine jer su mu rekli pre operacije da ako ne bude curenja moći će kući nakon par dana, a sad kad ima tog curenja ne pričaju nam ništa. Nos mu je zapušen, prvi dan nakon operacije je imao ta 39 C, a svaki naredni temperatura nespada sa 37,5, dobija antibiotike hidrokortizol, lekove protiv bolova. Danas su mu izvadili, kako mi je objasnio, likvor iz kičme, sa objašnjenjem da bi mu smanjili pritisak na hipofizu. Ništa mi nije jasno ne mogu nikakve informacije da pronađem ni na internetu, pa sam odlučila da Vas kontaktiram, jer po brzini Vaših odgovora i temeljnosti istih smatram da ćemo konačno znati šta se dešava.
    Hvala Vam mnogo unapred.

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovani,
      Da bi se odstranio tumor hipofize operisalo se kroz nos. Nakon operacije iz sluzokože nosa i sinusa može se slivati sukrvica 1 do nek. Dana. Pored sukrvice može doći do curenja i likvora i to se može dokazati. Komplikacja nije neuobičajena. Likvor je tečnost slična vodi koja cirkuliše oko mozga i kičmene moždne. Curenje likvora treba zaustaviti da se ne bi razvio meningitis jer kroz rupicu krz koju likvor curi iz glave mogu ući bakterije u blizinu mozga. U slučaju curenja likvora jedna od metoda jeste i odstranjivanje dela likvora iz kičmenog kanala da bi se smanjio pritisak likora na rupu kroz koju curi u nos. Ta drenaža je često i stalna drenaža od nekoliko dana. Tom prilikom se proverava i nalaz u likvoru i daje se terapija koju vaš prijatelj dobija. Ubeđen sam da će njegov hirurg rado dati mnogo više informacija. Detalje o operaciji tumora hipofize i likvoreji možete videti na mom sajtu www.neurohirurgija.in.rs (strana tumori mozga i strana povrede mozga).
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #34192

    • Postovanje,

      Imam 30 godina, imam primarnu amenoreju. Imam mikroadenom od 3mm. Doktori mi nikada nisu predlozili nikakvu operaciju, ali zbog manjka esterogen i primarne amenoreje, te zbog toga kakav uticaja sve to ima na moj zivot, voljela bih znati kakvo vi misljenje imate u vezi operacije. Da li je sada kasno u 30tim uraditi je i da li bi time rijesila probleme primarne amenoreje ili je sada kasno.

      Lijep pozdrav

Ostavite komentar