1. Pitanje broj: #33269

    Poštovani,
    Od 1979 imam problem sa kičmom. Ustanovljena dijagnoza je bila lumboisijalgija l5 s1. Povremeno sam imao problema, podvrgavao sam se terapiji i vježbama nisam operisao. U Maju ove godine doživio sam po mom lajičkom mišljenju upalu išijadikusa tako da nisam mogao hodati nego sam puzao. Primao sam inekcije i pio tablete tako da sam postao pokretljiv, ali još me sve nije prošlo. Sada imam bol u lijevoj nozi u predjelu kvadricepsa i koljena tako da nisam u potpunosti siguran u lijevu nogu i koristim štaku. U međuvremenu uradio sam magnetnu rezonancu i nalaz je pokazao sledeće; u nivou l1-2 prisutna je desnostrana paracentralna proturzija, koja umjereno komprimira prednji desni aspekt duralne vreće i desni odstupajući radikus. Oba IV foramena ekstraneuralno sužena. U nivou l2-3 prisutna fokalna dorzomedijalna ekstruzija diska koja izraženo komprimira duralnu vreću i odstupajuće radikuse. Ap dijametar spinalnog kanala na mjestu maksimalne stenoze iznosi 4mm. Oba IV foramena ekstraneuralno sužena. U nivou l3-4 siroka dorzalna proturzija V diska koja umjereno komprimira duralnu vreću i odstupajuće radikuse. Oba IV foramena ekstraneuralno sužena. U nivou l4-5 ista situacija kao i u prethodnog l3-4. U nivou l5-s1 fokalna dorzomedijalana protruzija diska koja umjereno komprimira duralnu vreću i odstupajuće radikuse. Oba IV foramena ekstraneuralno sužena. Preporučuje mi se operacija. Od 1979 do danas imao sam svake godine ili svake druge problema u vidu bolova u leđima, iskrivljenja i slično ali samo u tom periodu sam imao dva puta upalu isijadikusa praćenu sa daleko većim bolovima i problemom kretanja. Sada je drugi put. Prvi put mislim da je bilo 2002 godine kada sam takođe radio magnetnu rezonancu koja se maltene u potpunosti podudara sa ovom sada. Ovo već traje od 19. Maja i još me nije prošlo a bolovi su neizdrživi. Molio bih Vas za Vaše mišljenje i šta mi vi predlažete?
    Unapred mnogo zahvalan.

    Odgovoreno: 06. 07. 2009.
    • Poštovani,
      Suštinska pitanja kod Vas su da li su tegobe izazvane pritiskom opisanih diskova na korene živaca i da li je to potrebno operisati. Operacija se preporučuje najčešće ukoliko je: pritisak, koji se prikazuje na mr snimku, diskom ili nečim drugim značajan; ukoliko su tegobe dugotrajne ili se često ponavljaju i pogotovo ako postoje značajna oštećenja korena živaca. Nema dovoljno podataka o tome u kakvom stanju se nalazi vaši nervi. Tegobe su, kako navodite, značajne. Opis mr snimka (uz ogradu da ga nisam video) ukazuje da diskus hernije dovode do značajnog pritiska na korene živaca. Apsolutna indikacija za operaciju bi postojala samo ukoliko bi postojalo veliko oštećenje živaca sa smetnjama mokrenja, slabošću nogu. Sve ostale indikacije su relativne i stvar su procene da se stanje bez operacije neće u dogledno vreme popraviti ili da će biti i gore. Mislim da je ovo drugo Vaš neurohirurg imao na umu kada je predložio operaciju. On je takvu procenu doneo na osnova razgovora sa Vama, neurološkog pregleda, dodatnih analiza i pregledom mr snimka. Radi se rutinskoj operaciji. Ukoliko su vam tegobe izuzetno jake već 2 meseca i pored adekvatne terapije bola, ukoliko neurološki nalaz pokazuje da je uzrok pritisak na koren nerva i snimak pokazuje to što piše, smatram da ima smisla razmisliti o operaciji.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33269

    • Ja sam operisao l5 s1. Imao sam takodjer godinu dana pogesnu terapiju i trpeo bolove zbog kojih je hitna pomoc bila redovan gost u mojoj kuci. Samo onaj ko je to preziveo zna kakvi su to bolovi. Proslo je mesec i vise dana od operacije. Uskoro cu u banju na mesec dana. Osecam se sjano, za sada. Svakom bih preporucio sa aspekta laika i nekoga ko je imao prejake bolove, da to operise, jer se ti isti bolovi odrazavaju i na psihicko stanje, bar je tako u mom slucaju.

Ostavite komentar