1. Pitanje broj: #24970

    Moja cera ima 4 godine i ima hidrocephalus, ugradjen joj je sant sa 2 godine zivota i oseca se dobro. Mene samo zanima dali postoji neka druga metoda koja iskljucuje prisustvo stranog tela u organizmu(vadjenje santa).

    Odgovoreno: 24. 03. 2009.
    • Hidrocefalus podrazumeva preterano nakupljanje moždane tečnosti (likvora) u šupljinama mozga. Taj višak tečnosti se kod Vašeg deteta odvodi putem ugradjenog šanta. (pretpostavljam da se radi o ventrikuloperitonealnom šantu). Niste naveli o kom tipu hidrocefalusa se radi i da li je poznat uzrok. Kod nekih vrsta hidrocefalusa rešenje može biti minimalna intervencija uz pomoć endoksopa kojim se otvara jedna od komora (ima ih 4) na mestu najtanjeg zida. Ovim se obezbedjuje derivacija viška likvora. Intervencija se sprovodi na našim klinikama. O tome, ako je indikovano, treba razmišljati ako se pojavi potreba za menjanjem šanta.

Komentari na pitanje: #24970

    • Moja beba ima 9 meseci, sa tri meseca mu je ugrdjen sant dijagnoza je hydrocephalus communicans g91. 0 sad je dobro, kada bi mogla da ocekujem da mu se to izvadi i da zivi kao sva normalna deca

Ostavite komentar