1. Pitanje broj: #24697

    Poštovani,
    Imam 39 godina i operisao sam tumor na hipofizi u oktobru 2008 godine koji je tada bio dimenzija 30 x 29 x 34. Sada sam ponovo radio MRI hipofize i nalaz glasi ovako; Sela je ekspandiranog dna, oštrih kontura.Hipofizna žlezda je u celini uvećana, aktuelnh dmenzija 23x25x14 mmAPXLLXKK.Stalk je debljine 3mm,sinistroponiran. Neurohipofiza je potisnuta kranijalno i u levo.Tumor ekstendira u supraselarni prostor predominantno u medijalnom aspektu i u kontaktu je sa oba optička nerva. Detektuje se bliski kontakt sa kavernoznim segmentima obe ACI obostrano sa medijalnim aspektima, a desno prelazi i deo kranijalnog dela cirkumferencije. Nakon aplikacije kontrasnog sredstva dolazi do umerenog parenhimskog i intenzivnog rubnog povišenja intenziteta signala izmenjene žlezde. Samo  da Vam kažem da sam pre prve operacije koja je izvedena kroz nos, imao problema sa vidom na levom oku, a i sada posle operacije stanje je nepromenjeno. Interesuje me Vaše mišljenje, šta dalje raditi i ako se mora raditi opreracija kroz glavu. Koliko je opasna i na kom delu glave se vrši pristup tumoru.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 21. 03. 2009.
    • Odluka o novoj operaciji se donosi na osnovu: patohistološke analize tumora koji je ranije odstranjen, njegove hormonske aktivnosti, toga koliko je bio invazivan, koliko sada vrši pritisak na vidne nerve i ostale strukture,... Ovi podaci su poznati samo Vašem hirurgu kome svakako treba da pokažete kontrolni snimak. Inače ukoliko je potrebna operacija ona se može uraditi i otvaranjem lobanje. Operacija je rutinska i siguran sam da je radi hirurg koji Vas je prvi put operisao.

Komentari na pitanje: #24697

    • Treba da operisem tumor na hipofizi i ovo "operacija je rutinska. . . " mi mnogo znaci: ) ) ) inace prvi put su mi operisali prije 5 mjeseci kroz nos. . . Hvala puno!!!

Ostavite komentar