1. Pitanje broj: #23381

    Drug je operisao tumor na kičmenoj moždini u visini T8-T9, pri cemu nije izvađen u potpunosti. Odstranjene su pratece ciste. MRI je ustanovljeno da je u pitanju Tumor spinalis intramedullaris cysticum. Ph analizom su otkrivene zapaljenske celije (histiociti,ly..), delovi nervnog tkiva ali bez tumorskih ćelija. Zakljucak je da je u pitanju zapaljenska reakcija. Postoji prateća paraplegija. .Mene interesuje, koje vrste intramedularnih tumora su najčešcće i  kakve su prirode (benigne, maligni)?  Iz Vašeg iskustva, kolika je verovatnoća vraćanja na prvobitno stanje i koliko traje rehabilitacioni period?

    Odgovoreno: 04. 03. 2009.
    • Tumori kičmenog kanala su ređi od tumora mozga. Najčešći su tumori u kičmenom kanalu koji samo pritiskaju kičmenu moždinu kao što su meningeomi, neurinomi i metastaze. Druga vrsta tumora su oni koji rastu unutar kičmene moždine, a najčešći su astrocitomi i ependimomi. Ovi drugi češće dovode do ciste u kičmenoj moždini koja i sama vrši pritisak. Prognoza neurološkog oporavka kod Vašeg prijatelja je najviše uslovljena dužinom trajanja paraplegije, da li se radi o kompletnom ispadu nervnih funkcija ili su neke očuvane, da li postoje ikakvi znaci oporavka, te nalazom na kontrolnom snimku kičme magnetnom rezonancom. Pošto mi ovi parametri nisu poznati ne mogu dovoljno precizno dati prognozu. Uglavnom u prvih 6-12 meseci, nakon završetka lečenja, treba da bude najintenzivniji oporavak. Specijalisti koji leče Vašeg prijatelja, neurohirurg, neurolog i fizijatar, sigurno imaju više informacija i mogu mu dati preciznije odgovore.

Komentari na pitanje: #23381

    • Ovako i ja imam sirigomiom utorakalnom delu kičme čitam objavu gospodina Bromazepani lekovi za bolove svakodnevno htela bih da pitam. Da li imate nekog pomaka ili je i dalje isto?

    • Dobro veče,imam sirigomiom u kičmenoj moždini od 2013 mučim muku,prte me uKB ,lekovi za bolove i bromazepan,svaki dan bolovi ,ukočenost,imam osećaj da sa m non stop u nekom grču ,nemogu da otpusti ,interesuje me da li neko ima i da vidim šta piju od lekova ,u KB dali mi Midokalm ,al nepijem jer mi nepomaže.,

    • marija nesic 11. 09. 2013.

      Samo da nastavim što sam zaboravila, išao je i na zračnu terapiju i ništa nije delovalo opet se vrača

    • marija nesic 11. 09. 2013.

      Cao, tata mi ima tumur na kicmenom recu, benigni je, ali se bas cesto javlj. Operisan je od 2009 do sada 4 puta i treba i peti put. Šta se dešava, zanima me zašto se vraća kada je benigni. Ukicmeni kanal je ušao i prosto ne mogu da ga otklonem zbog svih nerava. Zanima me vaše mišljenje? Hvala puno:

Ostavite komentar