1. Dete od osamnaest meseci koje ne govori

  Pitanje broj: #162163

  Imam sina od 18 meseci koji ne govori. Brblja, uglavnom izgovara vokale, tek ponekad se potkrade neki suglasnik. Kad je 'neka frka' govori babababa, i za mamu i za tatu i za babu.

  Zna još da kaže am am ili njam kad je gladan i ne ponekad. Često govori samo A, kad nešto pokazuje, kao da želi da imenuje ali mu ne ide.

  Inače, razume sve što mu se govori, ima pokazni gest, zna da prepozna objekte, životinje, delove tela. Šutira loptu, baca, pokušava da uhvati.

  Kako reagovati? Posetiti logopeda ili sačekati još? I kako ga stimulisati, pored stalne priče i ponavljanja reči, postoji li još neka opcija?

  Hvala

  Odgovoreno: 13. 05. 2019.
  • Poštovana,

   Uzimajući u obzir sve što ste naveli, trebalo bi da sve bude u redu.

   Skrećite detetu pažnju na zvukove iz prirode, onomatopeju. Kako kažu životinje, kako se čuje telefon, auto, truba... To su kratke i zvučne reči koje su deci zanimljive.

   Čitajte knjige tako što ćete imenovati slike. To ne znači svaki dan čitate drugu knjigu već jednu istu svaki put iznova, da ne biste dete zbunjivali sa puno novih pojmova. Sad je važno da se usredsredite na jedan ograničeni broj čestih reči.

   I pored svega ovoga, ako ste zabrinuti i imate bilo koja dodatna pitanja, javite se logopedu!

Komentari na pitanje: #162163

Ostavite komentar