1. Pitanje broj: #95124

    Postovani, imam decaka od 18 meseca koji ne prica bash puno. Zna da izgovori par reci na pr. Kad se igra kolicama kaze brrrm, kad mu dajem da jede amm, kad se igra skrivalicu kaze ze, ostalo na moj zahtev kaze mama nekad produzi kao mamamamma, kad mu kazem reci tato (mi smo iz makedonije) on kaze tat i slovo o kao da ne moze da poveze, kaze baba papa al sve pricha u hodu. . . Kao seta u kuci i ponavlja neshto i cavrlja svashta na nekom bebecom jeziku. Isto tako kad mu kazem reci mama na pr. On kaze i ja ga pogledam i kao da se stidi. Inace dete razume bukvalno sve sto mu se prica pr. Daj mi daljinski, idi nadji flashicu za vodu i donesi mi je, pokazuje prstom na predmetima, lista slikovnice i pita kao shta je ovo na njegov nacin kao aaa???, pokazuje delove tela, kaze kako mu srce kuca itd. . . . . Lepo se igra sa vrshnjacima, raduje se puno na decu, imitira pokrete, grimase, grli se, ljubi itd. . Isto tako obozava da gleda crtace baby tv, da mozda to ne utice na razvoj govora??? U skoplju sam trazila al nisam mogla da nadjem privatnog logopeda. Inace mi idemo svaka tri meseca na kontrolu gde ima pedijatar, psiholog i defektolog. Oni su prezadovoljni njegovim razvojem i rekli su nam zadnji put da on ima vishe usovrshenu motoriku, naprednije za njegov uzrast i da do 2 godine trebao bi poceti da prica. Molim vas za neki savet sta bi mogla ja kao majka da uradim, jer kad procitam na netu neke razvojne granice, maltene svuda pishe da dete od 18 meseci treba da ima fond od 50 reci i da sklapa po dve reci zajedno, ja se brinem. Unapred zahvalna pozdrav iz makedonije

    Odgovoreno: 27. 02. 2012.
    • Poštovana,
      Norme jesu da se između 10. I 12. Meseca očekuje prva reč sa značenjem. I da se sa 18. Meseci očekuje rečenica, tj da dete poveže dve reči. Uvek su odstupanja koja se tolerišu 6 meseci.
      u narednom periodu, detetu skrećite pažnju na zvukove iz prirode, imitirajte ih, ispred ogledala imitirajte pokrete, imenujte mu stvari koje ga okružuju, govorite mu šta radi, služite se prostim i jednostavnim rečenicama.
      sačekajte mesec dana, ako se govor ne popravi, obavezno se javite logopedu. Ne čekajte 2. Rođendan da bi vaše dete počelo da priča.
      Pozdrav

Ostavite komentar