1. Pitanje broj: #57778

    Poštovana, moj sin ima dve godine i devet meseci i tek pre mesec dana je počeo da upotrebljava veći broj reči. Sada spaja rečenice od četiri reči, ali brine me što neke reči izgovara nepravilno, na primer kamion je minon, kabal je babak, čizme su čimze, i postoji još dosta sličnih primera. Druga stvar koja me brine jeste to što ponekad upotrebljava pogrešno složene rečenice, na primer "mama jede meso ne" umesto mama ne jede meso. Pri tome ne upotrebljava reči u, na, je, na premer kaže "mama bila napolju". Pre tri meseca smo bili kod logopeda, i dobili smo savet da sačekamo da dete napuni tri godine pre nego što se ponovo javimo, pa mene zanima vaše mišljenje da li da čekamo još tri meseca ili da pomoć potražimo na drugom mestu. Još bih dodala da je moj sin zaista u poslednjih mesec dana počeo da izgovara veliki broj reči, recimo 500, i da stalno brblja, pa je možda ta brzina uzrok lošem izgovoru i slaganju rečenica?

    Odgovoreno: 01. 04. 2010.
    • Poštovana,
      Postavili ste više pitanja pa redom da odgovorim. Prvo, za reči koje ne izgovara pravilno, sasvim je normalno da dete reči sa više slogova ili sa klasterskim kombinacijama ne izgovara pravilno, jer su mu teške. Kad on kaže "minon", vi odgovorite "da, kamion". Dajete mu pravu reč, ali ne zahtevate od njega da je ponovi jer on to još uvek ne može. Zatim, isto to radite i po pitanju izmene reda reči u rečenici. Kad on kaže "mama jede meso ne", vi kažete "da, mama ne jede meso". Najvažnije jeste da vi ne počnete da koristite nepravilno određene reči, tj. Njegovu interpretaciju tih reči, a da mu uvek date pravi stimulus, pravilan izgovor. Predloge kao što su u i na ne treba da koristi u ovom uzrastu.
      u svemu ovome je važno i to da je on tek skoro počeo da bogati svoj rečnik i proširuje rečenicu. Velika je verovatnoća da je ovo samo usputna faza, potpuno fiziološka, i nema potrebe za panikom.
      Pozdrav

Ostavite komentar