1. Pitanje broj: #39133

    Postovani, moj sin je sa 3 god. Poceo da prica. Obavili smo razne preglede i ustanovljeno je da ima polipe i zbog toga mu se stvorila voda u usima, pa smo uradili operaciju. Od tada je proslo 2 mjeseca i on prica tecno, mada pojedina slova ne moze jos uvijek da izgovoi pravilno. S obzirom da zivi u dvojezicnoj sredini, vise ni sama nisam sigurna, koji jezik treba da pricam s njim. On ide u vrtic, vecinu razumije, mada jos uvijek ne govori citave recenice na njemackom. U decembru ce imati 4 godine. Interesuje me kada ce po vasem misljenju moci da govori oba jezika (koliko mu je vremena potrebno) i da li bi trebali da posetimo logopeda? Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 23. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Kad dete odrasta u dvojezičnoj sredini uvek se roditeljima postavlja pitanje - na kom jeziku će se dete školovati? Ako planirate da se vratite u srbiju u narednih par godina, pre njegovog polaska u školu, učite ga srpski. U suprotnom, nema potrebe da detetu stvarate zbrku. To vreme kad će on moći da govori oba jezika jeste individualno. Savetujem vam da se sad prvenstveno usmerite na nemački (ako će sutra ići u nemačku školu) , kad bude savladao taj jezik, tj. Kad ne bude u govoru odskakao od svojih vršnjaka, možete polako da krenete sa učenjem drugog jezika.
      na uzrastu od 3. Do 4. Godine očekuje se od deteta da odgovori na dva istovremeno data naloga, da se služi prostom i proširenom rečenicom, da prepoznaje neke osnovne boje, da broji, da zna kraće pesmice, da zna da ispriča šta mu se dogodilo. . .
      Pozdrav

Ostavite komentar