1. Pitanje broj: #178610

    Postovani, Dete cetiri godine,imamo problem sa slovom R,umesto njega je slovo L. Osim u dve reci dRug,i dRugaLica. Jedino tad ga jasno kaze. U drugim recima ga ne upotrebljava. Kako da je podstaknem da izgovara uvek pravilno,posto ocigledno zna,ali nece da koristi.

    Odgovoreno: 19. 02. 2021.
    • Poštovani,

      Glas r u srpskom jeziku, zavisno od svoje pozicije i ostalih glasova pored njega u reči, nekad se izgovara lakše, a nekad teže. Jedna od prvih pozicija u kojima ga dete usvoji jeste uz glas d (drug, drag, Drina, Drim...). Posto je izgovor glasa d iza zuba, na mestu gde jezik treba da vibrira za glas r. (A i gde se oslanja jezik za glas l. Tako da to što vaše dete izgovara l umesto r je dobro- na pravom je mestu, doći će i vibracija). Vaše dete zna i može da izgovori glas u nekim pozicijama. Za korišćenje u drugim rečima još uvek nije spremno. Jako je važno da dete ne silite i ne pritiskate da glas koji još uvek nije spremno da izgovori koristi u govoru. Posledice toga mogu biti da dete iz jake ljubavi i želje da učini roditelju razvije artikulaciju koja je oštećena i koja će se kasnije teško korigovati i uz stručnu pomoć.

      Smatram da je vaše dete na pravom putu da samo nauči pravilan izgovor glasa r. Glas r se koriguje ako izgovor glasa nije dobar nakon 5.godine života. Dozvolite detetu da samo čuje i koriguje svoj izgovor. Sačekajte 6meseci i verujem da će se glas r sam pojaviti. Ako ne, javite se logopedu

Ostavite komentar