1. Pitanje broj: #176705

    Decak 2god.7 mes. Star ponavlja reci najcesce pri uzbudjenju, npr. Ajde ajde/ dodji dodji/ daj daj . Normalno se igra normalno komunicira smeje se jede sve ustalo je sasvim normalno. Rec ume da ponovi od dva do 5 6 puta dok se ne reaguje na neki nacin najcesce dajuci mu sta trazi ili odgovorom na pitanje koje ga interesuje u tom trenutku.

    Odgovoreno: 13. 01. 2021.
    • Poštovana,

      Na ovom uzrastu je očekivano da dete ponavlja prve reči u rečenici ili samo pojedinačnu reč. Od ponašanja okoline dosta zavisi kako će se to ponašanje dalje razvijati.

      Najvažnije je vaše ponašanje koje mora biti i ostati staloženo. Ne prekidajte ga, ne komentarišite, ne tražite mu da ponovi pravilno. Potrudite se da dete ima navike i rutine (odlazak u krevet i ustajanje u isto vreme, popodnevni odmor, zdrava ishrana). Potrudite se da atmosfera u kući bude opuštena i smirujuća.

      Obraćajte pažnju na to šta vam dete govori, a na koji način to radi.

      Niste naveli podatak kada je dete počelo da ponavlja reči. Ako se ponavljanje javilo skoro, pre nekoliko dana, probajte da primenite ove savete i pratite ponašanje deteta. U slučaju da ponavljanje traje duže, obavezno se javite logopedu.

      Ovi saveti su univerzalni. Jedino logoped nakon pregleda i opservacije deteta može vam dati savete koji će biti konkretniji i usmereniji na vaše dete i vašu porodicu.

Ostavite komentar