1. Pitanje broj: #103039

  Imam sina od dve i po godine koji sve razume, igra se aktivno sa drugom decom, poslusan je, ali nece da prica. Ponekad kaze mama, izgovara slogove ka, cuje se i baba. . . Kad nesto hoce objasni rukama, mimikom i u tom je prilicno vest, tako da ga sve razumemo. Zelim da cujem vase misljenje, da li da ga vodim kod doktora pre trece godine i moze li problem da bude resica ispod jezika, to sam cula od pedijatra ali nije izvrsila pregled. Unapred hvala!

  Odgovoreno: 26. 07. 2012.
  • Poštovana,
   Resica ne moze da bude razlog neprogovaranja, da bi dete reklo mama, baba, pa-pa, glasove f, v, s, z, svi vokali, cak i glasovi k i g. . . Jezik nema nikakvu aktivnu ulogu. Ovde je nesto drugo posredi. Ono sto jednim delom otezava njegovo progovaranje jeste to sto ga vi u potpunosti razumete, i on nema potrebe da govori.
   sa dve ipo godine na planu govora i jezika se ocekuje da dete zna mnogo toga, vec je prisutno veliko kasnjenje. Morate se sto pre obratiti logopedu i hitno potraziti strucnu pomoc i krenuti sa intenzivnim tretmanom, kao i konstantnim radom kod kuce. Ne cekajte trecu godinu, jer ce svakim danom biti sve veca i uocljivija razlika izmedju vaseg deteta i njegovih vrsnjaka.
   Pozdrav

Ostavite komentar