1. Pitanje broj: #30222

    Poštovana,
    Moj sin je dobio šugu, posle njega ja pa smo terapiju sproveli i ja i on, ali ne znajuci tu terapiju nisu sproveli muž i kćerka u isto vreme kad i mi. Kasnije je šugu dobila ćerka pa je i ona sprovela datu terapiju. Prošlo je više od 3 meseca, a ja i dalje imam nesnosan svrab po celom telu, očigledno terapija pogrešno sprovedena i bolest ide samo u krug. Išla sam lekaru koji mi je davao alfoderm, panolon, esperson, didermal, sinoderm i ne znam više šta, ne znam šta više činiti, a svrab je užasan. Zamolila bih vas da mi odgovorite šta treba činiti i koji preparat je najbolje uzeti za "neuspelo" lečenje šuge.
    Hvala

    Odgovoreno: 02. 06. 2009.
    • Poštovani,
      kod lečenja šuge neophodno je da se istovremeno leče sve osobe u kontaktu (porodica, domaćinstvo), jer je šuga jako zarazna i postoji velika verovatnoća da će doći do oboljevanja drugih članova u kolektivu. Takođe je potrebno temeljno pranje posteljine, garderobe i drugih predmeta koji su bili u kontaktu sa kožom) niste naveli koji preparat ste koristili za lečenje šuge, kao i to da li sada samo vi imate opisane tegobe. Kao i kod drugih oboljenja izazvanih živim organizmima može doći do pojave rezistencije na korišćenu terapiju, te je moguće da šuga kod vas i dalje postoji. Ovo je međutim malo verovatno, ukoliko još neki član porodice nema i dalje znakove šuge. Verovatnije je da su se kod vas javile promene koje su posledica alergijske reakcije organizma bilo na primenjeni lek, bilo na raspadne produkte samih parazita. Javite se dermatologu, on će utvrditi šta je od pobrojanog razlog vaših tegoba.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #30222

    • I ja se patim sa ovom posascu vec godinama unazad. Kod mene se javlja izmedju prstiju sake. Prvo se pojavi u vidu plikova, posle nekog vremena plikovi puknu i rasire se u vidu rupica u regiji izmedju prstiju. Nikad ne prelazi na ostale delove tela, srecom. Na kraju, sve se povuce posle 2, 3 meseca, samo od sebe, no, opet se sve vrati sa dolaskom leta i toplijeg vremena. Nije praceno svrabom ili bar svrab nije intezivan. Postoji li nacin da se trajno resim ove neprijatnosti?

    • Ja sam jednostavno otisao u apoteku i oni su mi napravili neku kremu zuckaste boje koja uzasno smrdi sa njom sam se mazao i za nepuna dva dana svrab skoro da me je skroz prestao sada posle par meseci mozda po nekad me zasvrbi ali mozda je to i podsvest uvek pomislim na tu sugu koju nisam vise mogao da izdrzim

    • Sve je počelo 99 godine a sada je 09 god. Šta da kažem deset godina se lečim od šuge, mada imam i problem u glavi dva puta sam otišla doktoru prepisao je dva različita leka i kombinaciju tih preparata kotistim godinama i posle određenog vremena bolest se vraća i vraća... Zdravo se hranim da ne pričam o higijeni, ali više mi se ne živi osećam se odvratno, drugi članovi moje porodice nemaju taj problem možda zato što nismo u nekom bliskom kontaktu ali jaaaaa... Molim Vas pomozite mi, koji lek je najefikasniji?? Koji doktor?? Gde da odem i šta da uradim??

Ostavite komentar