1. Pitanje broj: #5844

  Imam trideset godina i vec od sestog razreda osnovne skole imam deciji dermatitis,u blazem obliku,zimi mi se vise pojavljuje,a leti manje.Kad je koza komotna,onda je sve ok.Inace bila sam na svim mogucim koznim klinikama,od Dzordza Vasigtona,cak i na privatnoj klinici "Lalosevic".Kad sam bila na klinici Lalosevica,saznala sam da nema totalnog izlecenja,da nesmem jesti neke od namirnica,kao sto je kostunjavo voce,cokolade itd.Da do sebe obavezno nosim pamucnu garderobu i da budem disciplinovana.Koristila sam neko mleko za telo koje mi je on prepisao,koje ima neke od kosteroida u sebi,pa sam malo prekinula,jer treba praviti pauze.Sad vise namazem,jedino ako mi puno izadje koristim sinoderm mast(obicnu) dok ne prodje i naravno pravim pauze.Volela bih da saznam da li postoji nesto na biljnoj bazi,da mi bar malo pomogne i ublazi. Nadam se da cu dobiti vas odgovor,koji ce mi puno znaciti. Unapred zahvalna S postovanjem, Ivana Zecevic

  Odgovoreno: 25. 05. 2008.
  • Atopski dermatitis je deo  klasicnog trijasa atopijske bolesti-atopije-konstitucionalnog stanja koji znaci da burnije reagujete na uobicajene stvari iz okoline.Kako je u pitanju konstitucionalno stanje  znaci da je neophodna neprestana  pravilna nega  i zdrav nacin zivota uopste. U konkretnom slucaju to je : kupanje u mlakoj vodi  blagim uljanim kupkama svakodnevno ili na II dan. .Nakon toga na poluvlaznu kozu utrljati neko emolijentno sredstvo za negu (Eucerin,Uriage,Avene. . .) .Kortikosteroidi se daju samo u slucaju pogorsanja i to strogo pod nadzorom lekara! Primena ostalih sredstava za lokalnu upotrebu zavisi od konkretnog slucaja.Isto vazi i za opstu-sistemsku terapiju.Koliko je moguce ,treba  izbegavati alergene,narocito pneumoalergene(perje,dlaka,polen,budj,prasina. .),vunena i sinteticku odecu,kontakt sa metalima,agresivnim hemijskim sredstvima.Treba biti vrlo oprezan sa  tzv.eliminacionim dijetama.Opravdana je samo eliminacija hrane za koju je dokazano da dovodi do recidiva bolesti! Boravak na planini i moru prija,narocito u duzem periodu.
   Nadm se da sam vam bar malo pomogla.ako imate jos pitanja javite se ponovo.

Komentari na pitanje: #5844

  • Moram reci da sto se tice hrane i alergena koje ste dokazali da pogorsavaju bolest, nisu u svim slucejivima tacni i merodavni. Jednostavno sve to je u pocetku tako, ali nakon nekog perioda, ono sto je odgovaralo vise ne ogovara i obratno. . .

Ostavite komentar