1. Pitanje broj: #3107

  pre 5 god. na letovanju sam primetila da su mi se na nekim delovima koze odjednom pojaile 3-4 tamne fleke(vrat,trup,pazuh).po povratku sam otisla kod lekara koji je posumnjao na gljivice i prepisao mi kansen koji mi nije pomogao.Posle sam pokusala izbeliti fleke s nekim kozmetickim kremama bez uspeha i onda sam se pomirila s tim jer mi nije predstavljlo nikakav problem sem estetski(ne svrbi ne,peruta se,ne boli...).U toku zadnjih 6 mes primetila sam promenu na fleki na vratu,postala je rapava pod prstima ali ne povrsinski nego ispod koze (kao koza opecena koprivom,kao tvrde kuglice ispod koze).Dermatolog kome sam se obratila me je poslao na biopsiju uzorka koze ciji je rezultat:Promena mikroskopski odgovara fibrogeno-inflamatornoj sklerodermoidnoj leziji. Lekar kaze da je to bolest skleroderma tip morfea i da nema terapije koja ce otkloniti skoz ostecenje. koji je uzrok ovoj bolesti?da li ima leka?sta ako se pocne siriti? da li moze preci u sistemsku sklerodermiu ili neko maligno oboljenje?koliko je ta bolest retka?dali treba obaviti jos neke analize osim biopsije? unapred zahvalna!

  Odgovoreno: 15. 02. 2008.
  • Na osnovu Vaseg opisa ima elemenata za Morfeu-cirkumskriptnu sklerodermiju.Oboljenje je relativno retko.Najcesce se javlja kod mladjih zena i tacan razlog nastanka bolesti nije poznat.Postoji nekoliko formi-Sclerodermia en plaques,en bande,en coup de sabre,annularis,guttata. . .Najcesce se srece plak forma(Sclerodermia en plaque) i ona ujedno ima najbolju prognozu.U evoluciji bolesti se razlikuju eritematozni-upalni stadijum kada su promene u vidu ruzicastih pecata,skleroticni stadijum-kada centar promena postaje bledji ,tvrdji i tanji okruzen ljubicastim lako izdignutim prstenom"lilac ring"Sledeci stadijum je atroficni stadijum,kada i periferija izbledi i izjednaci se sa centralnim delom.Koza na tom mestu tada je nesto tanja ali i tvrdja, redukovanih dlacica,lojnih i znojnih zlezdi i nesto poremecenog senzibiliteta.Sa terapijom treba poceti sto pre.Naime nakon klinickog pregleda treba uraditi biopsiju i dermatopatohistoloski pregled.Ukoliko postoji podatak o ujedu krpelja u prethodnom periodu treba uraditi i ispitivanja na Borreliu burgdorferi.Terapja nije specificna i sastoji se u aplikovanju kortikosteroidnih masti najbolje u kombinaciji sa UZ.Kortikosteroidi se mogu davati i intarleziono-u samu promenu.Ukoliko se dokaze infekcija Borreliom burgdorferi opravdana je upotreba antibiotika pre svega penicilina.Morfea zahteva redovne kontrolne preglede kod izabranog dermatologa.Izuzetno retko cirkumskripta skleroderma moze napredovati i preci u sistemsku sklerodermu. dr Zorana Zlatanovic dermatovenerolog

Komentari na pitanje: #3107

  • Poštovana smiljana, da li ste našli lek za izlečenje sklerodermije? Ja imam od 2005-te godine.

  • Da li se ova bolest moze necim potpuno ukloniti ili ce ostati fleka na kozi do kraja zivota i da li se moze prosiriti?

  • Meni je dermatolog samo odokativno utvrdio da imam skleroderma morfeu i pored neke masti, rekao mi je da popijem oko 20 kutija antibiotika. Ovo je bilo pre dve godine. Antibiotike nisam popila, u međuvremenu sam bila još kod dva dermatologa. Elem, uradila sam analize krvi na neka antitela i to je bilo sve super. Mažem redovno kremu na bazi kortikosteroida ali ništa mi ne pomaže. Čak, fleke se šire po nogama, a u početku sam imala samo dve na stomaku. Ne znam šta da radim, a ne zna ni moj lekar. Imate li vi neku ideju? Ili zaista treba da skrštenih ruku pustim da mi se fleke šire svuda po telu. . . .

Ostavite komentar