1. Pitanje broj: #167839

    Postovani, pre mesec dana mi je izasla neka promena na kozi, manja od 0.5 cm, sa kvrzicama, koja je svrbela (najvise me podseca na herpes koji izlazi na ustima, iako meni nikad nije izasao). Nakon 4-5 dana je krenula da se peruta u sloju i nakon toga pocela da zarasta, dok se nije potpuno izgubila nakon ukupno 3 nedelje. U medjuvremenu mi je na stomaku izasla jos jedna, koja se takodje povukla posle 3 nedelje. Mazala sam Kanestenom i Belogentom. Medjutim, na ruci mi se na istom mestu pre 3 dana opet pojavila i jos jedna na grudima. Da li mi mozete reci sta je u pitanju, cime da mazem i kako da sprecim ponovnu pojavu?

    Odgovoreno: 02. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Prema opisu Vaših promena u pitanju može biti gljivična infekcija. Promene možete i dalje mazati Canesten kremom, a Belogent se kod ovog tipa infekcija ne preporučuje jer u sebi sadrži kortikosteroid, koji na gljiice utiče negativno - deluje da se one razmnožavaju.

      Mažite CAnesten krem 2-3x dnevno naredne 3 nedelje na promene, a kožu prethodno oprerite toplom vodom i sapunom. Imajte u vidu da se ova infekcija lako širi, pa izbegavajte da koristite isti peškir za kožu sa promenama i zdravu kožu. Potrebna je pravilna lična i opšta higijena kako bi se suzbilo širenje ove gljivice na druge delove tela.

      Takođe, ovu infekciju mogu izazvati kućni ljubimci ( mačke i psi) pa se preporučuje minimalan odnosno nikakav kontakt s njima.

      Pozdrav

      dr Magdalena Nikolić

Ostavite komentar