1. Pitanje broj: #167025

    Postovani, Imam proble sa kozom, Poslednjih par meseci mi se pojavljuju ili kvrzice po ledjima, rukama i nogama, ili linije koje su crvene i svrbe strasno, uglavnom se desava u vecernjim satima, ali po nekad i u toku dana. U prilogu vam saljem sliku da vidite kako to izgleda. molim za pomoc. Hvala

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovani, 

      Prema vašem navođenju i slici iz priloga, sve ukazuje na hroničnu urtikariju. To je stanje koje traje duže od 6 meseci, a promene koje se javljaju traju manje od 24h. Nekad nije moguće odrediti šta prouzrokuje ovo stanje, ali nekad u pitanju mogu biti gljivične infekcije (candida npr), virusne infekcije ( hepatitis B, hepatitis C, HIV), upotreba nekih lekova, ili konzumiranje određene hrane. Kako bi se utvrdilo šta je uzrok ovog stnja kod Vas, neophodno je da se javite lekaru opšte prakse koji će Vas uputiti nadležnom dermatologu radi sprovođenja daljih dijagnostičkih metoda. Međutim, s obzirom na epidemološku situaciju u našoj zemlji i vanredno stanje, molim Vas da se javite lekaru tek kada se sve ovo završi, a do tada hvala što ostajete kod kuće. 

      Ukoliko je svrab neizdrživ, možete početi s korišćenjem antihistaminika kao što su Xyzal tbl a 5mg / Rupafin tbl a 10 mg / Robenan tbl a 5mg samo ukoliko niste alergični na neki od ovih lekova. Ukoliko krenete sa nekim od preporučenih lekova, savetuje se da ostanete na njemu i da ne menjate lek, kako bi lek koji koristite ispoljio pravi efekat.

      Antihistaminik - Xyzal tbl a 5mg koriste se 2x dnevno, ujutru i uveče, naredne 4 nedelje. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar