1. Pitanje broj: #167001

    Poštovanje, Moj sin ima 4 ipo godine i mučimo se promenama na rukama i tabanima(isključivo samo na ta mjesta). Ruke i noge su u početku počele da se malo perutaju pa posle da crveni, a onda je sve počelo gore i gore da bude. To je pocelo u oktobru 2019. Svi nokti na prstima su mu zahvaćeni (kao na slici) a koza oko noktiju bude crvena (kao upaljena) i cijele šake i tabani. Išli smo kod 2 dermatologa, gljivice su isključene, nalazi negativni na gljivicu, dermatolog kaze ekcem. Mažem kremama Didermal i Cortinat. Dobro je dok mažem, čim prestanem da mažem odmah bukne. Pošto moj sin slabo jede(voće nikako nijedno) pomislila sam da mu fali vitamini i minerali. Pedijatar kaže da liči na psorijazu. U porodici nemamo ove promene niko, ne znam za dalju rodbinu. Šta nam savetujuete da uradimo, koje pretrage? Šta vi mislite šta bi moglo ovo biti? Molim vas svaki savet dobrodošao, razmišljala sam da mu uradim biopsiju kože i nokta.. hvala i nadam se brzom odgovoru.

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Promene na noktu sa slike su česte kod psorijaze. S obzirom da ste naveli i perutanje kao jedan od simptoma, moguće da vaše dete boluje od psorijaze iako nemate rodbine sa sličnim tegobama. Od analiza koje m0žete uraditi, jedino što možete sami je krvna slika sa kompletnom laboratorijom. Savetujem da detetu ne mažete masti i kreme na bazi koritkosteroida jer usled neadekvatne upotrebe ovih preparata može doći do nekih neželjenih efekata, uključujiići i pogoršanje nakon prestanka upotrebe. Ukoliko je vašem detetu koža suva, možete mu nanositi Emolliens ili Vaselin svakodnevno , 2x dnevno. Takođe, izbegavajte vruću vodu i duge kupke. 

      S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo, savetujem da dete odvedete nekom dečijem dermatologu kada se sve ovo završi. Ne znam za dečije dermatologe u Podgorici, a ako ste u mogućnosti, u Beogradu možete zakazati preglede kod nekih od vrhunskih dermatologa u Srbiji. U penziji su i rade privatno prof dr Ljiljana Medenica i prof dr Sonja Vesić, prof dr Miloš Nikolić i dr Jovan Lalošević rade i privatno i u državnoj ustanovi kao dečiji dermatolozi. 

      Nažalost nisam upućena kako se osobe iz CG leče u SRB, ukoliko postoji mogućnost da dobijete uput za Kliniku za dermatovenerologiju Kliničkog Centra Srbije, to bi bilo idealno, jer bi se kod deteta uradila sva neophodna dijagnostika, uključujići i biopsiju kože. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar