1. Pitanje broj: #166992

    Dobar dan Imam apaorijazu duze od Tri god. Ranije sam mogla zaleciri vizuelno pomocu butavate Kreme. Sada mi no to ne pomaze. Koje je vase misljenje,da se to ublazi?

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovani, 

      Psorijaza hronična bolest, u kojoj se javljaju periodi recidiva i remisija. Lečenje psorijaze nekad može biti kompleksno, kada nije dovoljna samo lokalna terapija, već je neophodno uključiti sistemsku terapiju odnoso upotrebu nekih lekova. Najčešće su u pitanju lekovi iz grupe retionida, a kod upotrebe ovih lekova neophodan je nadzor nadležnog dermatologa (redovne kontrole, krvna slika i laboratorijski nalazi i fizikalni pregled). 

      Samoinicijativno korišćenje kortikosteroidnih masti i kremova može dovesti do brojnih neželjenih efekata kao što su strije, ili stanjenje kože, te Vam ne savetujem da sami uključujete i isključujete navedenu mast kada mislite da je to potrebno. 

      Preporučujem da se javite nadležnom dermatologu radi evaluacije stanja vaše kože i određivanja adekvatne terapije, tako ćete biti sigurni da sve radite kako treba. Međutim, molim Vas da taj pregled zakažete kada se zavši epidemija u našoj zemlji, a do tada, hvala Vam što ostajete kod kuće. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar