1. Pitanje broj: #4518

  Poštovana, Dijagnostikovan mi je lichen ruber planus 2004g. i promene su bile samo na potkolenicama. Više lekara je potvrdilo dijagnozu, a terapija se sastojala od Dexason-a do injekcija Nyripan-a od 40mg., a lokalno od synoderm-n, Esperson, Galsana-e do Diprosalic-a. Recidivi su postali učestaliji i zbog toga sam konsultovao dermatologa na VMA u Beogradu gde je savetovana samo lokalna upotreba masti (Galsana i Diprosalic). Pitanje: da li postoji radikalno lečenje bolesti, koje etiološke faktore treba proveriti i u kojoj meri poremećaj metabolizma masti može uticati na bolest (HDL-5,6 trigliceridi-4,24)?

  Odgovoreno: 24. 04. 2008.
  • Tacan uzrok nastanka ovog koznog oboljenja jos uvek nije poznat.Postoji vise teorija ali ni jedna u potpunosti ne odgovara na sva postavljena pitanja.Verovatno da vise faktora utice na pojavu ovog
   oboljenja i da stres,zapravo hronicna napetost igra jednu od glavnih uloga.Terapija zavisi od lokalizacije,rasprostranjenosti koznih promena,subjektivnih tegoba. . .Ako su promene jako rasprostranjene,ako je bolest u aktivnoj fazi. . .opravdana je upotreba sistemskih kortikosteroida.Izbor lokalne terapije je takodje individualan i zavisi od svih pomenutih faktora.Kao jako delotvorne metode su se pokazale krio terapija tecnim azotom i foto terapija.Apsolutno je opravdana upotreba" sredstava za smirenje" ali strogo po preporuci i pod nadzorom lekara.
   dr Zorana Zlatanovic
   dermatovenerolog

Ostavite komentar