1. Pitanje broj: #185143

    Poštovani, Molim za savet. Nakon drugog carskog reza koji je bio pre tri godine ponekad pri savijanju se javlja jak i oštar bol ispod levog rebarnog luka, ali pri kraju, bliže želudcu nalik snažnom, bolnom grču koji oduzima vazduh i nakon mirovanja prođe za minut. Osećaj je kao da rebra zakače neki unutrašnji organ ili mišić.

    Prvo sam mislila da je prolazna posledica trudnoće i carskog reza, viška kilograma koji se javio u tom periodu, da se nešto pomerilo. Međutim ne prolazi, niti se ublažava čak ni nakon tri godine. Zanima me postoji li način da se utvrdi šta je problem. Deluje mi da je ona glupa situacija kad odeš kod lekara i žališ se na problem koji ne može da se utvrdi jer je bol povremen, nepredvidiv i javlja se ponekad pri savijanu.

    Odgovoreno: 07. 07. 2021.
    • Poštovana, u vašem slučaju su moguće dve stvari : ili su se razvile srasline unutar trb.duplje, između trb.zida i nekog od organa, ili se radi o nekoj vrsti kile-hernije, što se dešava kod trudnoće,pogotovu ako je beba bila krupna.

      Potrebno je uraditi pregled kod hirurga, a potom CT ili magnetnu rezonancu gornjeg abdomena,da bi se videlo o čemu se radi. Nakon toga će hirurg odlučiti šta dalje treba raditi.

      s poštovanjem, dr Boris Zagoričnik,hirurg,Spec.hirurška bolnica "Parks", Novi Sad

Ostavite komentar