1. Pitanje broj: #17766

    Poštovanje,
    Juče sam dobila odgovor na moje pitanje u vezi sa CMV pa ste mi naveli da bi bilo dobro da se uradi cito-megalo virus u DNK tzv. viral load. To je nešto što mi niko do sada nije spominjao, ako biste bili ljubazni da mi pojasnite o čemu se, ukratko, radi i gde može da se uradi takva analiza.
    Kardiolog registruje zadebljan perikard, prisustvo priraslica! Endokrinolog tireoiditis, anti tg i TPO su povećani, hormoni u granicama normale. I objašnjavaju da je to posledica virusa. Ali s'obzirom da posle 2 godine imam relativno izražene simptome, zanima me jako opcija koju ste naveli: da li je virus još uvek aktivan, koliko je to moguće? Ili su posledice takve kakve jesu pa sad trebam da čekam da se saniraju uz određene promene u načinu života!
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 27. 12. 2008.
    • Postovana gospođo Jokić, Viral Load se radi na aparetu koji se zove PCR odnosno tačnije metodom RT-PCR (čita se AR-TI-PI-SI-AR). Zavisi gde živite. Kod nas u Nišu radi na dečijoj internoj klinici u KC-u. U Beogradu se može raditi na Mikrobilogiji VMA -u polikliničkom delu. Predpostavljam da je to moguće i na istitutu za Genetska Istraživanja koji je negde na Voždovcu. Ovaj institut je van zdravstvenog sistema srbije pa se sve analize plaćaju i troškovi se ne refundiraju. Mislim (ali nisam siguran) da takva analiza prosečno košta oko 100 eura. Predpostavljam da se i na drugim mestima u Beogradu, zatim u Banja Luci i sigurno i u Novom sadu ove analize mogu uraditi. Pozdrav

Ostavite komentar