1. Pitanje broj: #14953

    Imam 32. god. i medicinska sestra sam. Već dugo godina unazad imam problem sa čestim upalama grla tj.krajnika i upalama sinusa tako da sam problem koji Vama izlažem povezivala sa tim. Imam uvećane limfne žlezde na vratu obostrano i radila sam eho vrata koji pokazuje ispod angulusa mandibule levo jedna Igl od 16mm i 2 od 8mm, desno u jugularnom lancu 8mm, ispod angulusa mandibule desno 2 promera 6mm i 7mm. Zbog hipertenzivne krize koju sam imala radila sa CT abdomena i tu mi je nadjeno par Igl paraaortalno i u mezenterijumu (opisano je kao par manjih pojedinačnih Igl). Tokom svih ovih prehlada i jako često su mi uvećani Leukociti i najmanji nalaz mi je oko 9,4 kada nema prehlade. Inače je tokom ove 2008.g. uglavnom 11,12,16, i više ili tu negde.
    Moje pitanje je šta bi to moglo biti? Ja ću se naravno javiti nekome, ali da li postoji mogućnost da je to nešto hematološki u pitanju.
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 13. 11. 2008.
    • Teorijski gledano naravno da je moguće postojanje hematološkog oboljenja. Međutim imajući u vidu vašu mladost (hematološko oboljenje koje bi odgovaralo se javlja skoro isključivo u starijem dobu, npr 50-60 -70 god.), zatim našu profesionalnu ekspoziciju raznim mikrobima i na kraju činjenicu da su žlezde veoma sitne-za hematološko poimanje, čine da je hematološka dijagnoza u vašem slučaju malo verovatna. Ja bih se na vašem mestu prvo konsultovao sa infektologom i insistirao da se do kraja istera infektološka dijagnostika. Paralelno bi se moglo da uradi i par imunskih testova tipa Imunoglobulina i subpopulacija limfocita. Naravno u obzir dolazi i traganje za infektivnim fokusima tipa kvarnih zuba i recimo aktivni hronični sinusitis (koji već pominjete) ili infekcije adneksa. Tek ukoliko sve ove službe ne daju odgovor na vaše tegobe, potražite mišljenje hematologa.

Ostavite komentar