1. Pitanje broj: #14757

    Prije 5 godina mi je dijagnosticirana sekundarna trombocitopenija, nalazi su bili niski i do 9000. Lijećena sam niznom tako što sam bila i hospitalizirana gdje sam obavila i punkciju koštane srži čiji je nalaz bio uredan. Epilog je da je bolest prouzrokovana stresom i da će kako se pojavila tako i prestati. Sada trombociti variraju oko 90 manje više.
    Moj pitanje je slijedeće: htjela sam ugraditi implantante u grudi, međutim plastični kirurg mi je nakon što sam mu rekla za situaciju prije 5 godina rekao da će mi to uraditi samo ako se konsultiram sa hematologom. Mene zanima Vaš savjet šta da učinim i na koji način?
    Zahvaljujem se i nadam se da ću dobiti odgovor

    Odgovoreno: 12. 11. 2008.
    • Ja Vam na žalost ne mogu dati zvaničnu konsultaciju, a to je ono što hirurg traži. Ono što Vam medjutim mogu reći je da je za hirušku operaciju potrebno da imate najmanje 50 000, odosno još bolje 70 000 ili idealno 80 000-90 000 trombocita (90 x 10 /L). Sve vrednosti ispod toga mogu biti praćene povećanim rizkom od krvarenja. Ako sam dobro razumeo Vaši trombociti su 90 000, zar ne? Terapija kojom se može podići nivo trombocita su različite i kreću se od Pronisona (koga ste već uzimali) preko visokih doza Imunoglobulina, zatim naravno transfuzija koncentrisanih trombocita itd....... Ipak, se Vi javite svom hematologu.

Ostavite komentar