1. Pitanje broj: #14199

    Poštovani doktore,
    2001.god.mi je postavljena dijagnoza ITP. Vrednost TR 5000 na prijemu, otpuštena kući sa terapijom tbl. Pronizon 60mg. Nakon 4 meseca, pošto nije bilo bitnijih promena, odstranjena mi je slezina. Dve god.posle operacije trombocitopenija se vratila i od tada konstantno pijem Pronizon 20 mg dnevno i TR se kreću do 100 000, ali se smanjuju i na običnu prehladu (poslednji put 8 000- kijavica).
    Molim Vas da mi objasnite zbog čega mi se to dešava i da li postoji neki drugi lek osim Pronizona (od ovog se osećam veoma loše) koji bih mogla da koristim?
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 05. 11. 2008.
    • Pronizon je uvek lek izbora, ukoliko u manjim dozama može da održi nivo trombocita do zadovoljavajućih granica. (vidim da vi lepo regujete na pronison sa nivoom i do 100 000). U novije vreme preovladavaju stavovi da u ovom oboljenju uopšte ne treba "juriti" normalan broj trombocita već je zadovoljavajuće ukoliko se mogu održavati na oko 50-ak hiljada. U tom slučaju ga ne treba menjati, jer svi sledeći lekovi iako efikasni imaju svoje brojne neželjene efekte i spadaju u citostatike.

Ostavite komentar