1. Pitanje broj: #13967

    Molim Vas da mi detaljno objasnite šta je to CRP faktor koje su relevantne vrednosti i da li veliko uvećanje može biti simptom neke ozbiljnije bolesti i koje.
    Hvala

    Odgovoreno: 02. 11. 2008.
    • CRP je skraćenica za C- Reaktini Protein. To je belančevina koja se pojačano proizvodi u našem telu u stanju svakog zapaljenja odnosno kad god neka bakterija, virus ili gljiva izazivaju neko zapaljenje. Ovaj protein međutim moze biti povećan i u stanjima koje su posledica imunoloških poremećaja koji nisu izazvani mikroorganizima kava su autoimuna oboljenja i brojna druga stanja. Dakle jasno vam je da je ovak molekul veoma nespecifičan i ne može vam ukazati na prirodu zapaljenskog procesa koji se odigrava u vašem telu. Međutim jako je "senzitivan" jer reaguje i na minimalne promene u ravnoteži imuniteta- i pri minimalnom aktivisanju imunog odgovora.

Komentari na pitanje: #13967

    • danijela stojic 09. 03. 2011.

      Imam sina starog 2 god i 3 mjeseca. 2 dana je imao veoma visoku temperaturu. Odvela samo ga kod dr uradio je pretrage i crp je bio veoma visok 73 dobio je antibiotik ali nije dobio realnu dijagnozu, hvala vam

Ostavite komentar