1. Pitanje broj: #118

  Radjena je biopsija limfnog cvora u desnoj preponi u dobijenom materijalu nadjen je jedan limfni nodus sa znacima histiocitoze.Dali mi mozete objasniti sta je to histiocitoza?Istovremeno je spusten desni kolon i poprecni kolon tako da se nalazi u maloj karlici i dali postoji mogucnost da zbog toga iskacu limfne zlezde samo sa desne strane?
  Unapred hvala.


  Odgovoreno: 04. 03. 2007.
  • Postovana gospodjo Milijana, Pod histiocitozom se podrazumeva nespecificno I NEMALIGNO nakupljanje celija u limfnom cvoru, kao posledica imunoloske reakcije. Razlozi za reakciju mogu biti svakojaki I krecu se od virusnih, preko bakteriskih zapaljenja ali mogu biti I u sklopu nekih autimunih oboljenja ili neceg savim desetog….Dakle taj desni kolon moze biti samo jedan od razloga ako je bio zapaljen ili bio zahvacen nekakvim promenama. Medjutim, nije iskljuceno da je histiocitoza posledica zapaljenskih promena u genitalnoj regiji ili mokracnim putevima a cesto se vidja I kod koznih infekcija na toj nozi. Ipak vazna je I velicina zlezde, bolna osetljivost I koliko je jos limfnih cvorova uvecano na drugim mestima u organizmu, pa da li ima temperature, gubitka apetita, telesnog propadanja I jos mnogo drugih stvari da bi se tacno nasao uzrok koji je izazvao promene u toj zlezdi. Sigurno je da je tim nalazom iskljucena mogucnost je rec o metastazi nekog karcinoma ili raku limfnih zlezdi, odnosno limfomu!
   Puno pozdrava
   Dr Goran Marjanovic

Komentari na pitanje: #118

  • Ne znam dali postavjam pitanje na pravo mesto al se nadam da cu dobiti odgovor. Ja sam imao operaciju testisa pred okolo dva meseca i prosao jedan ciklus hemoterapije. Ono sto me zabrinjava je bol i oteklina u listu na levoj nozi. Koza mi nije crvena, nema neko pecenje ili povisena temperatura na njoj al se plasim da moze da bude tromboza, jer sam tako nesto procitao kao nus pojava terapije, a i posljedica opracije. Molim vas pisite mi vase misljenje i sta trebam raditi jer mi je u toku dugi ciklus hemoterapije koji je i poslednji. Inace noga me puno boli u prvim trenutcima kad stanem na nju, a kako vise hodam bol se smanjuje, kad lezim me ne boli, a na dodir malo. Plasim se mnogo, molim vas za pomoc

  • . . postovanje. . . radila sam analize krvi. . . svi ostali rezultati su u granicama normale osim sto mi je RDW nesto nizih vednosti 10. 6. . . normalne vrednosti bi trebale da budu 11. 00 do 16. 00. . . . . i EOS mi je takodje umanjen 1. 4 a normalna vrednost je 2. 0 do 4. 0. . . . . . . da napomenem da mi biohemiskih analiza takodje sve u granicama normale, osim povisenog holesterola 7. 47. . . . . . sto se mokrace tice imam leukocita 25 do 30 i masu bakterija. . . sedimentacija 15. . . . . da li ovi nizi rezultati RDW i EOS. . . ukazuju na neku bolest i koju. . . imam li razloga za zabrinutost. . . . unapred zahvalna. . .

Ostavite komentar