1. Pitanje broj: #11671

    Poštovani,
    imam 34 god. i majka sam dvoje male dece. Pre 5 mes. mi je utvrđena sideropenijska anemija usled krvarenja iz hemoroida i obilnijih krvarenja u ciklusu, gvožđe je tada bilo 3,2, a hemoglobin 88, posle primene preparata gvožđja i saniranja hemoroida, hemoglobin se popravio na 137, a gvožđje je bilo oko 7, a posle toga je uvek hemoglobin bio isti, a gvožđe se pelo do 10, feritin 17.
    U poslednjoj analizi u septembru svi su parametri krvne slike u granicama, ali je gvožđje opet nisko 5,8, feritin 15 i limfociti 40,8 %,TIBC 73,3, SE 12. Redovno uzimam tablete gvožđja i trudim se u ishrani, ali sam u međuvremenu dobila probleme pri dubokom udisaju kao i konstantno prisustvo gustog sekreta u plućima koji teško iskašljavam i koji me pritiska u grudima i ti simptomi traju par meseci, ali i pored svih pregleda i snimanja nije otkriven uzrok tegobama.
    Da li treba da uradim dodatne analize krvi kako bih bila sigurna da ponovni manjak gvožđja nije posledica neke hronične bolesti?

    Odgovoreno: 07. 10. 2008.
    • Vase tegobe nemaju veze sa krvnom slikom. Inace vidim da vam je feritin bio u referentnim vrednostima. Ako niste skoro kontrolisali, ponovite analizu feritina i krvnu sliku. Ukoliko su oba rezultata losa, nastavite sa preparatima gvozdja. Nema drugog resenja.

Ostavite komentar