1. Pitanje broj: #140741

    Postovani, moja mama je pre oko 3 ipo godine radila konizaciju. Sada ima 42 godine. Od tada je redovno radila papa test i svaki put je bio u redu, ii grupa. Kada je radila u februaru ove godine, pre oko 7 meseci ginekolog joj je ustanovio ascus. Ja sada nisam sigurna, posto sam citala da postoje neka dva tipa, da li je bas taj, posto joj je samo rekao usmeno, a rezultat je ostao kod njega, a nije dobila nikakav izvestaj. I rekao je da ponovi papa test za 6-8 meseci. Juce je otisla kod drugog ginekologa koji je rekao na samom pregledu u smislu nije bas sjano, ali mozda je zbog jake infekcije. Na izvestaju pise n72 cervicitis uteri st post conisationem aa iii 1/2. Uradjen joj je kolposkopski pregled i uzet pa bris. Za terapiju je dobila polygynax vaginalete 6 dana, jedna uvece. I kontrola za 3-4 nedelje dok stigne rezultat. I da napomenem jos, nakon menstruacije je imala dva dana blago krvarenje. Izvinite na opsirnosti, jako sam zabrinuta jer je vec radila konizaciju, pa da li je moguce da sada bude nesto ozbiljno i ima li razloga za brigu? Mozete li mi protumaciti ovu dijagnozu? Veliko hvala unapred!

    Odgovoreno: 09. 10. 2015.
    • Poštovana,
      Po vasem opisiu nije potrebno da brinete. Ponekad razlog moze da bude i infekcija. Niste napisali sta je bio ph nalaz posle konizacije (to je vazno za dobru procenu satanja i nacin pracenja) . Treba uraditi briseve (na bakterije, gljivice i chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu) kako bi lecenje bilo adekvatno.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #140741

    • Mirjana Ivančić 12. 10. 2018.

      Molim pomoć. Dakle imala sam cin 3 prije 13 mj i bila na konizaciji 3. 10. 2017. Nakon 6 mj papa uredan s tim da nemam menstruaciju 9 god. Znaci ja sam 1971 godiste. I sad nakon 9 god sam imala krvarenje i bila na kiretraži prije tjedan dana. . . . Da bi me dr zvala i kaze kako moram na kolposkopiju jer mi nalaz nije dobar poslije kiretraze. Nalaz glasi degeneratvno promjijenjene papilarne nakupinesuspektnih stanica endometralnog cilindričnog epitela, nesto nakupina endometralnog cilindricnog epitela sa slikom ploliferacije, nesto nakupina inaktivnih stanica endometralnog cilindričnog epitela i obilno stanica krvi. Koliko vidim dijagnoza je st post cinisationem. Molim za pomoc jer ne razumijem sta se desava a vidim da nije dobro i da na kiretrazi mi je dr rekla da imam zadebljanje u maternici.

Ostavite komentar