1. Pitanje broj: #38893

    Postovani, moje pitanje se tice kontraceptivnih pilula. Koristila sam yasmin od juna 2007. Do avgusta 2009. Nakon toga sam prestala, jer sam cesto imala mucnine. Sada se dvoumim da pocnem opet da pijem neke od oralnih kontraceptiva, ali me brine to sto sam u vecini recepata prilozenih uz ovu vrstu leka pronasla podatak da zene koje imaju, ili su imale poremecaj cirkulacije krvi ne bi trebalo da ih koriste. Ja konkretno nemam vecih problema sa cirkulacijom, ali mi se u poslednje vreme desava da me u letnjem periodu bole vene na nogama. Mene konkretno brine genetika, jer su i moja majka i moja baka imale problema sa venama (moja baka je imala trombozu) , a sa oceve strane je u porodici bilo srcanih problema (moj otac je u 59. Godini imalo infarkt) . Zanima me da li je, imajuci u vidu moju situaciju, preporucljivo da opet pocnem da pijem teblete ili ne? Napomenucu jos i to da ih ne bih koristila duze vreme, jer sledece godine planiram trudnocu. Hvala unapred!

    Odgovoreno: 15. 09. 2009.
    • Poštovana,
      S obzirom na opterećenu porodičnu anamnezu vezanu za vaskularni sistem važno je znati još neke podatke o vama, npr da li ste pušač i koliko godina imate.
      ukoliko se mlađi od 30. God i niste pušač možete uzimati pilulu ali je moj savet da pređete na neku od pilula sa nižom dozom hormona (logest ili yaz) . Ukoliko ste pušač zaboravite pilulu ili ostavite duvan što bi bilo višestruko korisno.
      Pozdrav

Ostavite komentar