1. Pitanje broj: #37493

    Postovani doktori, unapred vam hvala na izdvojenom vremenu i veoma decidnim odgovorima. Nisam prvi put na ovom sajtu, ali se prvi put susrecem sa novim timom lekara koji odgovara na nasa pitanja. Pre je odgovarao dok. Milan, i ovom putem mu se zahvaljujem na njegovoj strucnosti i doktorskoj etici koja mislim da je primarna u vasoj profesiji. 2007 god. Mi je radjena koni. Zbog nalaza cin i na zidu gr. I cin ii u cervikalnom kanalu. Patah. Nalaz nakon koniz. Je ok. Kako i papa nalazi na tri meseca u ove zadnje dve godine. Brisevi na clam. Miko. I urep. Radjeni cetiri puta do sada i uvek ok. Cerv. I vag. Brisevi takodje u redu izuzev candide. Moram napomenuti da sam imala momka s kojim sam bila u vezi 10 god. A sada mi je to suprug jer smo se vencali pre 1 meseca. 2004 god. Pojavio mi se sekret onako obilniji da kazem, koji je bio neprijatnog mirisa. Uradila sam briseve na vec pomenute 3 bakterije od koga je clami. Bila pozitivna. Momak se pri tom nije lecio a ja tada nisam znala koliko je ta bakterija ozbiljna, i naravno doslo je do recidiva. Nakon konizacije imali smo zast. Odnose, s tim sto prvih god. Dana nisam imala odnose uopste. S tim sto kada sam pila terapiju, istu je pio i on. Ono sto bih ja imala da pitam je sledece: napomenula sam vec candidu koja me ne ostavlja na miru. Sve sto postoji od lekova za istu koristila sam. Malo mi bude dobro pa ponovo sve u krug. Na samom otvoru vagine osecam vrab, ne konstatno ali jednom u toku dva dana dovoljno da poludim, kako i oko samog klitor. I posle interven. Na gacicama ne svaki dan ali skoro svaki imam malo sekreta koji se ne oseca, onako beo je i nekada bude gust a nekada tecan, koji ne ostavlja gacice vlaznim vec se osusi. Papa sam radila sredinom jula, vag. I cerv. Bris ok izuzev candide. E sada postpo naravno planiram trudnocu i imamo ne zasticene odnose, recite mi molim vas sta po vama da uradim da bih se resila ove candide, i da li je potrebno da partner uradi brisevi i koje a koje ja treba uradim. Sta vi mislite koji je razlog pojave ovog sekreta, mozda ovaj sekret neko drugi ne bi ni primetio ali ja verujte mi od intervencije zagledam sve i svasta. Iskljucivo koristim pamuc. Rublje, higijenu odrzavam iskljucivo vodom bez bilo kakvih hemijskih dodataka za intim. Higijenu koje sam korist. Pre interv. Molim vas za savet? Inace imam 30 god. Prvi put sam imala sex. Odnos sa 22 god. I jednog partnera za sada. Zabrinuta!

    Odgovoreno: 26. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Kada se javlja uporna i recidivirajuća infekcija kandidom onda je potrebno i produžena terapija kao i terapija partnera jer imate odnose bez zaštite.
      trenutno najefikasniji lek je kombinacija macmiror complex vaginaleta i diflucan tbl a 150 mg u jednoj dozi.
      za sprečavanje recidiva dovoljno je u nekoliko meseci po završenom ciklusu staviti po jednu vaginaletu lomexina i pred kraj ciklusa popiti diflucan 3-4 meseca sukcesivno.
      Pozdrav

Ostavite komentar