1. Pitanje broj: #37460

    Dragi doktori, molim vas da mi pojasnite nalaz ginekologa jer mi zaista nista nije jasno. Nalaz je sledeci: vulvoskopija: epitel uredne morfologije sa diskretnom subklinickom slikom hpv infekcije u introitusu. Kolposkopija: oko oeu minimalno polje ree i slika cirkularnog mozaika (manje polje) , izrazenija na zadnjoj usni. Ostali epitel pvu skvamozan sch poz (+) . Pod spekulumom lako pojacan vaginalni sekret. Grlic nazad, sakroponiran, konican, cvrst, pokretan, (oeu okruglo) . Uterus u indiferentnom polozaju, dekstroponiran, mali, cvrst, pokretan, neosetljiv. Adneksalni nalaz levo uredan. Desna parametrija skracena, zadebljala. Nema palpatorne osetljivosti. Duglas slobodan. Uz nalaz: : - (2d/3d) uterus u indiferentnom polozaju, mali, normalnih sonografskih osobina, trenutno praznog kavuma, koji je u 3d animaciji pravilnog trouglastog oblika, endometrijum sekretorni. Levi jajnik u normopoziciji, lako uvecan sa vecim brojem sekundarnih folikula. Desna parametrija skracena, desni jajnik uz uterus, normalne velicine, mikrocistican. Duglas bez prisustva slobodne tecnosti. Doplerski parametri uterine cirkulacije uredni. Papa ii, celije skoro svih slojeva bez atipije, vs iiib. Dijagnoza: pvu susp (mozaik) , colpitis. To je kompletan nalaz doktora. Doktor mi je dao macmiror vaginalete. Pa me zanima da mi prokomentarisete ovaj nalaz i da li je preporucena terapija dovoljna, da li je potrebno raditi neke laboratorijske analize sekreta ili hpv tipizaciju s obzirom na iiib grupu vs i colpitis i da li je potrebna neka terapija i za partnera, posto doktor nije bio mnogo pricljiv. ? I takodje ako mozete da mi kazete sta je to cirkularni mozaik i minimalno polje ree oko oeu. Molim vas za odgovor i unapred veliko hvala na savetima koji mi mnogo znace. Sajt je odlican i stvarno sam mnogo podataka sa njega dobila. Veliki pozdrav!

    Odgovoreno: 26. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Nalaz je u granicama normalnog. Imate promenu na grliću koja s obzirom na uredan nalaz papa test treba samo da se prati 1 x godišnje.
      s obzirom na nalaz u vaginalnom sekretu, potrebno je uraditi bakteriološki cervikalni i vaginalni bris i onda ordinirati adekvatnu terapiju.
      Pozdrav

Ostavite komentar