1. Pitanje broj: #33838

    Postovani, imam 31 godinu i nosim blizance. Sada sam 23 nedelje trudnoce. U 13 nedelji pravili smo nuhal test i analiza krvi i bilo je sve u redu, t. E. Rizik za daun sinrom je bio veoma mali. Megutim u 21 nedelji trudnoce na ultrazvuku je uoceno da jedna beba ima samo jednu arteriju na pupcanoj vrpci. Ja sam isla i kod drugog specijalistu, sto je potvrdio. U odnosu na amniocentezu rekli su da u ovakvim slucaima ne preporucuju posto morfoloski organi kod bebe su u redu, tako da je imalo mnogo slucaja sa single umbilical artery i na kraju je sve bilo u redu i da budem spokojna do kraja trudnoce. Ja se na momentima smirim, ali na momentima se uzasno bojim hvata me panika. Sto se tice amniocenteza nismo se odlucili, a i lekari nisu izricno preporucili jer sam ostala trudna putem vestacke oplodnje, pa sam se bojala rizika a ko zna da li bi drugi put opet ostala trudna. Molim vas da mi date mislenje u vezi ovoga i ako ima anomalija koja bi to bila kad se rodi beba, jednostavno receno svakakav rizik u vezi toga. Dali od toga zavisi kako ce se razvijati do kraja trudnoce. Ja sam na pragu ludila, neznam sta da mislim iako me doktori hrabre, ali poludecu. Haval vam unapred.

    Odgovoreno: 26. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Postojanje jedne arterije i jedne vene nije retka pojava i ne morate da brinete ukoliko je razvoj vaših beba na uz kontrolama adekvatan u dosadašnjoj trudnoći. U poslednjem trimestru ćete se češće javljati na kontrolne preglede.
      pojava anomalije u građi pupčanika ne znači da će biti anomalija kod ploda. Uostalom da postoji nešto sumnjivo do ovog perioda trudnoće vaš ginekolog bi to već otkrio.
      Pozdrav

Ostavite komentar