1. Pitanje broj: #30779

    Poštovani,
    probaću ukratko da vam iznesem moj problem, imam 30 godina i do sada sam imala tri spontana pobačaja. Prvi se dogodio 2005 god. trudnoća je bila 22/23 nedelje primljena sam u bolnicu zbog diletacije spoljnjeg materičnog ušća od 3 cm, četiri dana bila na tokoliticima i. v.i. spontano pobacila. Drugi spontani pobačaj je bio 2006 god. Iii: iv mesec, primljena u bolnicu zbog insuficijencije pvu urađena dupla serklaža, primala tokolizu i pobacila. Treći spontani pobačaj je bio 2009 god. V: vi mesec. U međuvremenu 2006 god. urađena mi je histeroskopija gde je dijagnoza bila polypus endometrii s tim da mi je rečeno da je taj polip uklonjen i da je nalaz sa histeroskopije uredu da nema nikakvih anomalija. Urađeni su mi brisevi na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, cervikalni bris i nalazi su bili uredni, papa uredan, rađen mi je torch koji je isto bio uredu, ispitivani su mi i neki hormoni koji su bili uredu a rečeno mi je da hormoni nisu bili uredu ne bih mogla ni ostati trudna. Napomenula bih da je prilikom treće trudnoće preventivo stavljen serklaž u 13 nedelji (pre serklaža pila dabroston posle partusisten) na uz je meren grlić i rečeno mi je da je tada iznosio oko 2,5 cm a da se na gin. pregledu može " napipati " (spolja) oko 0,5 cm. U bolnicu sam primljenja zbog krvarenja, rečeno mi je da je serklaž popustio (ne znam da li je bitno da napomenem ali rađen je spoljašnji serklaž) naravno posle je i spao. Primala sam tokolizu, počela se zatvarati, pila gynipral, posle par dana se opet počela otvarati, ponovo primala tokolizu i završilo se ponovnim pobačajem. Sada prilikom merenja grlića na gin. pregledu i dalje može da napipa oko 0,5 cm a na uz iznosi oko 3,8 cm (poslednji pobačaj se desio 01.05.2009.). Doktori u bolnici su mi konstatovali da je moj problem u skraćenom grliću materice i da zbog toga dolazi do pobačaja. Ja bih vas molila za pomoć da li možete iz gore navedenog da date svoje mišljenje da li je stvarno moguće da je kod mene problem samo grlić materice ili možda postoji još nešto? Da li mi je neophodna još neka analiza? Šta raditi u narednoj trudnoći koje su mogućnosti lečenja? Kome bih i gde trebala da se obratim s obzirom da ginekolozi u gradu gde živim (Subotica) ne mogu da mi daju odgovore na moja pitanja, da li je moguće da je samo grlić problem a ne i još nešto, na takva pitanja me navodi i činjenica ta, da jedan dan sam bila na pregledu sve je bilo uredu serklaž držao ja nisam bila otvorena a nakon dva dana sam završila u bolnici pod pretećim pobačajem i tako u sva tri puta. Da li ima još nešto u mom organizmu što ne funkcioniše kako treba a trebalo bi i može da se ispita: neki hormon, antitela i sl. Bila bih vam zahvalna kada biste mi odgovorili. Hvala vam unapred. P. S. Molila bih vas da mi odgovorite šta je to silikonski pesar serklaž i, da li se to radi na privatnim poliklinikama ili i u bolnici.
    Hvala

    Odgovoreno: 07. 06. 2009.
    • Poštovani,
      vaš problem je jako složen. Inkompetencija grlića je fenomen koji karakteriše bezbolno otvaranje grlića materice tokom drugog tromesečja trudnoće, posle čega dolazi do prsnuća plodovih ovojaka i rađanja fetusa koji je nezreo za vanmaterični život. Grlić je sastavljen uglavnom od vezivnog tkiva, za razliku od tela materice koje je mišićne građe. Uzroci inkompetencije grlića mogu se podeliti na dve osnovne grupe: prethodnu traumu (gruba dilatacija pri prekidu trudnoće, kauterizacija, konizacija, amputacija, težak porođaj...Ovo su sve male hirurške intervencije) i nasledne strukturne anomalije (zamena vezivnog tkiva glatkomišićnim, anomalije materice, abnormalnosti u razvoju grlića ukoliko je majka u trudnoći koristila preparat koji sadrži diethylsilbestrol). Apsolutna dijagnoza postavlja se isključivo u toku trudnoće, kada se pri kliničkom pregledu vide fetalne membrane koje delimično ili potpuno vire kroz otvoren grlić materice kod trudnice koja nije u porođaju i nema bolove. Van trudnoće grlić je skraćen ili deformisan. Ostali uzroci spontanog pobačaja u drugom tromesečju su: prevremeno odlubljivanje normalno usađene posteljice, infekcija plodovih ovojaka ili anomalije materice. Klinička slika kod takvih spontanih pobačaja se u mnogome razlikuje od spontanog kod inkompetencije grlića. Terapija izbora je hirurška, tj. Stavljanje serklaža uz mirovanje u krevetu i tokolitike (pre-par, gynepral, atosiban). Konac serklaža se obično stavlja izmeđe 12-14 nedelje, po prestanku opasnosti od spontanog u prvom tromesečju, a pre nego što je grlić počeo sa otvaranjem. Serklaž ne treba stavljati ako je dijagnoza sumnjiva, ako postoje znaci infekcije, ako su prsli plodovi ovojci, ili ako u kliničkoj slici dominiraju krvarenje i bolovi u donjem delu stomaka. Serklaž je 80-90% efikasan. Tretman žena sa ponovljenim spontanim pobačajima bio bi: hsg (što ste uradili), biopsija endometrijuma (vama je uklonjen polip), hromozomska ispitivanja oba roditelja, imunološki testovi kao hla-tipizacija, citotoksična antitela i reakcije mešanih limfocita ako su svi drugi nalazi negativni a razmatra se mogućnost imunoterapije pre naredne trudnoće, ispitivanje krvi majke na antifosfolipidna autoantitela, intenzivan nadzor sledeće trudnoće i citogenetska analiza eventualnog pobačenog materijala. Silikonski pesar serklaž ima istu namenu kao i običan, s tim što je izrađen od navedenog materijala ali je mogućnost infekcije češća te bi vam savetovala ipak konvencionalni tretman. Srećno.
      Pozdrav

    • Dobar dan. Ja sam imala sve ove probleme. Jedino rešenje  - abdominalni serklaž. To sam radila u Skoplju, i evo imam devojčicu 2.5 godine.

    • Tijana Vukasinovic 10. 08. 2015.

      Resenje za inkompetentan grlic materice je preventivni abdominalni serklaz! 

    • Postovani molim za pomoc. Majka sam dvoje djece od 6 i 3 god trudnoce uredne bez problema sledeca tudnoca prosle god mised u 7 nedelji trudnoce plod bez srcane radnje ne razvija se drugi put ista situacija razmak izmedu miseda 1 god zasto se ovo desava i koje pretrage da uradim pre ponovnog pokusaja unapred zahvalna

    • Kod mene je sve ok, nikakvih bolesti ili anomalija i bez obzira na to imala saqm 5 spontanih pobacaja od cega dva nakon serklaza uradjenih jednom sa 12 nedelja i jednom sa 19 nedelja, sta dalje pomozite mi molim vas???

Ostavite komentar