1. Pitanje broj: #30210

    Poštovani doktore,
    imam 25 godina, nakon biopsije mozaika na grliću materice patohistološki nalaz glasi: cervicitis chronica cum metaplasia squamosa epithelii superficialis et glandularis et coilocytosis focalis.Molim vas da mi pojasnite dijagnozu. Papa je II grupa i uz to stoji colpitis, koilocitoza. Da li koilocitoza govori da su mi se kondilomi opet pojavili, premda sam ih već uklonila, ili označava samo prisustvo HPV virusa?
    Veliko hvala pozdrav

    Odgovoreno: 31. 05. 2009.
    • Poštovani,
      koilociti su ćelije u kojima je prisutan virus, i dokazuju se u papa razmazu i biopsijom. Prevod vaseg hp nalaza glasi: hronična upala grlića sa metaplazijom (sazrevanjem) površinskog i žlezdanog epitela i fokalnom koilocitozom. S obzirom da ste kondilome već uklanjali (kada, i sa koje lokalizacije, i da li su spaljivani i sa grlica ili ne?) najbolje je konsultovati ginekologa koji je intervenciju odradio. Promena vaše vrste, s obzirom da je papa dobar, može se pratiti naredne 2 godine uz obaveznu primenu vaginaleta (colpitis znači infekciju u vagini koja moze biti bakterijske ili gljivične prirode). Hpv može i spontano isčeznuti u navedenom periodu ako je imuni odgovor adekvatan. Ako i nakon navedenog perioda promena u vidu mozaika na vašem grliću postoji potrebno će biti taj grlić ponovo odraditi ali uz takođe prethodno ponovljenu novu biopsiju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #30210

    • Milomirka vujovic 17. 12. 2019.

      Ovo je moj patohistoloski nalaz posle histerektomije: Cervicitis chronika nonspecifica cum metaplasia sqvamosa epitheli endocervicis focalis.Koilocythosis epiteli sqvamosi.Condiloma cervicis , fokus.Low grade SIL, fokus.Ovulae nabothi.Polypusglandulocysticusendometri.Leiomyoma uteri.EEndometriosis interna/Adenomyosis.Tubae uterinae sine morbo.Corpora albikantia ovariorum Cystes inklusiones et cystis perzistens ovarialis.

    • Moja dijagnoza je, metaplasia squamosa incompleta epithelii et glandularum endocervicis sta to znaci molim odgovor hvala.

Ostavite komentar