1. Pitanje broj: #30210

    Poštovani doktore,
    imam 25 godina, nakon biopsije mozaika na grliću materice patohistološki nalaz glasi: cervicitis chronica cum metaplasia squamosa epithelii superficialis et glandularis et coilocytosis focalis.Molim vas da mi pojasnite dijagnozu. Papa je II grupa i uz to stoji colpitis, koilocitoza. Da li koilocitoza govori da su mi se kondilomi opet pojavili, premda sam ih već uklonila, ili označava samo prisustvo HPV virusa?
    Veliko hvala pozdrav

    Odgovoreno: 31. 05. 2009.
    • Poštovani,
      koilociti su ćelije u kojima je prisutan virus, i dokazuju se u papa razmazu i biopsijom. Prevod vaseg hp nalaza glasi: hronična upala grlića sa metaplazijom (sazrevanjem) površinskog i žlezdanog epitela i fokalnom koilocitozom. S obzirom da ste kondilome već uklanjali (kada, i sa koje lokalizacije, i da li su spaljivani i sa grlica ili ne?) najbolje je konsultovati ginekologa koji je intervenciju odradio. Promena vaše vrste, s obzirom da je papa dobar, može se pratiti naredne 2 godine uz obaveznu primenu vaginaleta (colpitis znači infekciju u vagini koja moze biti bakterijske ili gljivične prirode). Hpv može i spontano isčeznuti u navedenom periodu ako je imuni odgovor adekvatan. Ako i nakon navedenog perioda promena u vidu mozaika na vašem grliću postoji potrebno će biti taj grlić ponovo odraditi ali uz takođe prethodno ponovljenu novu biopsiju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #30210

    • Interesuje me nalaz koji je upravo stigao, možete li da ga protumačite? Koilocitosis epitheli sguamosi ectocervicis uteri. Hvala

    • Mikroskopski opis :Dobijeni isecak tkiva konusnog izgleda,dimenzije 25×15×8 mm Plocice i kalupi obelezeni:1-6.Patohistoloski nalaz:Cervicitis chronica.Metaplasia squamosa epitelio endocervicis.Ovulae Noabothi ivice resekcije prolaze kroz zdravo tkivo.Molim VAS moze lì neko da mi objasni ovaj rezultat?I da mi kazete da lì je potrebno neka terapia?Jer nisam dobila nista?Samo mi je recenti da za 6 meseci ponovim kolposkopiju.

    • Milomirka vujovic 17. 12. 2019.

      Ovo je moj patohistoloski nalaz posle histerektomije: Cervicitis chronika nonspecifica cum metaplasia sqvamosa epitheli endocervicis focalis.Koilocythosis epiteli sqvamosi.Condiloma cervicis , fokus.Low grade SIL, fokus.Ovulae nabothi.Polypusglandulocysticusendometri.Leiomyoma uteri.EEndometriosis interna/Adenomyosis.Tubae uterinae sine morbo.Corpora albikantia ovariorum Cystes inklusiones et cystis perzistens ovarialis.

    • Moja dijagnoza je, metaplasia squamosa incompleta epithelii et glandularum endocervicis sta to znaci molim odgovor hvala.

Ostavite komentar