1. Pitanje broj: #28920

  Poštovana doktorka,
  imam 25 godina i planiram da zasnujem porodicu u narednih godinu dana. Načula sam da mogu da izgubim dete ukoliko nešto nije uredu sa mojom matericom. Tj, sve više i više se govori o raku grlića materice, pa se plašim. Ja se inače doboro osećam, pa me interesuje kako se sve to manifestuje, koji su simptomi i da li može da bude neki problem sa bebom?
  Hvala.

  Odgovoreno: 14. 05. 2009.
  • Poštovana,
   Opravdana je Vaša bojazan za ishod buduće trudnoće ako sve nije u redu sa matericom. Naime ona se sastoji iz tela materice koje je trouglastog oblika sa bazom okrenutom nagore. Svojim dole okrenutim vrhom šupljina materičnog tela nastavlja se preko kanala materičnog suženja (vrata materice) u kanal grlića materice koji je dug oko 2.5cm i vretenastog je oblika. Deo grlića materice nalazi se u vagini, te je lako dostupan u toku ginekološkog pregleda za različite vrste provera i analiza. Ukoliko postoje neke anatomske nepravilnosti u građi čitave materice moguće je doći do problema nemogućnosti zatrudnjivanja ili spontanih pobačaja, a to se može uočiti najpre ultrazvučnim pregledom, a potom i specifičnijom dijagnostičkom metodom rengenskog snimanje šupljine  materice i ispitivanja prohodnosti jajovoda (HSG tehnikom).
   Rak grlića materice je bolest koja se može na vreme uočiti i kompletno izlečiti. Za samu bolest karakteristično je da ima svoje predfaze različite dužine trajanja (i po nekoliko godina), a da pri tome ne daje nikakve, odn. vrlo nespecifične simptome. Kada se pojave znaci u vidu stalno prisutne neprijatne vaginalne sekrecije, krvarenja nakon odnosa a potom i spontano, bolovi u donjem delu stomaka ili kičme obicno se radi o uznapredovaloj formi. Iz navedenih razloga je jako bitno javiti se na godišnji ginekološki pregled i odraditi papa test (bris sa grlića materice koji se tretira posebnim tehnikama bojenja a zatim mikroskopski posmatra). Sve nepravilnosti se mogu uočiti te pacijentkinja može pravovremeno dobiti savet da li i šta dalje. Takođe je i savet za sve žene koje žele trudnoću da odrade ovu vrstu pregleda pre zatrudnjivanja, a potom jednom u toku trudnoće.
   Pozdrav.

Ostavite komentar