1. Pozitivan test na ureaplazmu - savet terapije

  Pitanje broj: #160705

  Poštovani,

  Radila sam test na ureaplazmu, hlamidiju i mikoplazmu i pozitivna sam na ureu >10.000 ccu šta god to značilo. Otišla sam kod ginekologa sa tim rezultatom gde mi je on rekao da koliko god pila antibiotike da će se ta bakterija vraćati jer još nije potpuno istražena u medicini. Da se ona leči u toku trudnoće i da samo tad može da bude opasna.

  S obzirom da sam otišla sa rezultatima on mi je samo zbog toga prepisao hemomicin. Partneru i meni. A inače mi ne bi ništa prepisao. I vaginalete, jer imam već problema sa kandidom.

  Da li je ovo tačno što on priča? I šta dalje da radim?

  I da napomenem, partner je treći put negativan na ureu, ali sam čitala da je to moguće da jedan od partnera bude negativan, a drugi pozitivan.

  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 25. 01. 2019.
  • Poštovana,

   Ureaplasma urealytocum spada u Mycoplasme. To su najsitniji živi ćelijski mikroorganizmi (0,2-0,3 mikrona) koji se karakterišu nedostatkom ćelijskog zida (po tome su slični virusima). Uslovno su patogene bakterije, s obzirom da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta žene. Lekovi izbora su tetraciklini (Doxycyclin, hemomicin...) kroz 10 - 14 dana, a delotvoran je i eritromycin. Dok se terapija ne završi, potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa, inače postoji rizik od reinfekcije Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbegne ovu vrstu polno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Izbegati hemijske iritanse, šampone, tampone i sl.


   Pozdrav.

      

Komentari na pitanje: #160705

  • Dobar dan, radila sam test na ureaplazmu i dobila sam da pijem аntibiotik (Dovicin). Pošto pijem Logest tabletice da li smem da ih kombinujem uz antibiotik? Hvala.

  • Dobar dan. Radila sam bakteriologiju. Nasli su mi hlamidiju(slabo pozitivna)prepisan mi je dovicin 4 dana. I eserihija u mokraci 20000 koja nije za antibiotike vec da pijem 2l tecnosti dnevno. Htela sam da vas pitam sto se tice hlamidije sta znaci slabo pozitivna i dal moze da se izleci za 4 dana?

  • Pozdrav,dobila sam rezultate od brisa na bakterije,pa bih htela da vas pitam da mi objasnite sta znaci sledeće: CERVIKLANI BRIS-UREAPLASMA UREALYTICUM POZITIVAN..U BROJU VEĆEM OD 100.000 CCU U ML?

Ostavite komentar